“Je kunt de game wel opslaan, maar wanneer je komt te overlijden moet je weer helemaal vanaf het begin beginnen”, zegt gameplayontwerper Mateusz Kanik van ontwikkelaar CD Projekt. CD Projekt heeft grote bewondering voor de PlayStation 3-game Demon’s Souls en ziet de game ook als voorbeeld. "Wel denken we aan een spreuk waarmee je jezelf weer tot leven kunt wekken, misschien als downloadbare content."

Kanik meldt dat de ontwikkelaar ook de vijanden in de game moeilijker te verslaan heeft gemaakt in vergelijking met het eerste deel. “Het zal niet makkelijk worden om monsters te ontwijken zodat je niet hoeft te vechten. We hebben dat probleem opgelost door de tegenstanders verschillende vaardigheden te geven."

Brug

Ook probeert CD Projekt een brug te slaan tussen de eerste game en The Witcher 2. De bedoeling is dat informatie en keuzes uit het eerste spel terugkomen in het tweede deel. Ook denkt de ontwikkelaar aan gamers die het eerste deel nooit hebben gespeeld. Men wil dit op dezelfde manier oplossen als de aankomende release van Mass Effect 2 op PlayStation 3. Daarin worden de gebeurtenissen uit het eerste deel getoond doormiddel van een interactief stripverhaal.

The Witcher 2: Assassins of Kings is de opvolger van The Witcher die drie jaar geleden uitkwam. Assassins of Kings is een rpg die zich afspeelt in een fantasiewereld. In de game nemen spelers controle over de beruchte tovenaar Geralt of Rivia. De game zit volgens de ontwikkelaar vol met morele dilemma’s en de keuzes die worden gemaakt, hebben invloed op het levenspad van Geralt. De game verschijnt op 17 mei 2011 op PC.