Nieuwe MMO's zijn tegenwoordig de orde van de dag, maar deze week kondigde Sony er een aan die op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen was: The Agency. Geen elfjes, dwergen of aliens, maar spionnen, keiharde actie, spectaculaire stunts en wodka-martini's.

Zoals ondertussen wel bekend is kun je je als speler tot superspion laten transformeren bij U.N.I.T.E. of als stoere huurling gaan werken bij ParaGON. Hiermee houden de restricties qua facties op; de rest hangt helemaal af van je uitrusting. Zo is het bijvoorbeeld niet handig als je met een compleet bodyarmor rond gaat sluipen als je op zoek bent naar inlichtingen. Hoe verder je komt in de game, hoe meer invloed je zal hebben op de gamewereld. Uiteindelijk krijg je zelfs de kans om splintergroeperingen op te zetten, waarvoor je andere spelers kunt rekruteren.

Iets wat nogal afwijkt van de traditionele vorm van MMO's zijn de zogenaamde Operatives. In plaats van eindbazen te verslaan en vervolgens hun loot in te pikken, kun je deze NPC's opdrachten geven om items voor je te maken. En dat kan werkelijk van alles zijn; van kogelvrije vesten tot sportauto's. Daarnaast kunnen ze ook informatie voor je verzamelen. Je kan ze zelfs nieuwe taken geven terwijl je niet aan het spelen bent, via instant messengers of e-mail.

Een andere leuke feature is dat er naast missies nog veel meer te doen is. Zo kun je casino's binnenwandelen en aanschuiven aan de kaarttafel, je afreageren op de schietbaan, bezoekjes brengen aan broeierige nachtclubs en duels aangaan met andere spelers.

“Sony Online Entertainment wil met The Agency de game-industrie naar nieuwe plaatsen brengen, niet alleen met het thema, maar ook met het design,” vertelt Matt Wilson, director of development bij SOE. “Het is toegankelijk voor ieder type speler; de genres worden gemixt en de standaard conventies compleet veranderd. Het is anders dan alles wat SOE ooit heeft uitgebracht. Ons doel is om af te splitsen van de traditionele online games en spelers een 'direct plezier, niet wachten' gameplay ervaring in een dynamische, altijd ontwikkelende online wereld te geven.”

Op de officiële website van The Agency is het mogelijk om je alvast in te schrijven voor de onvermijdelijke bèta. Om dit te doen ga je naar de flash-site, en klik je bij het scherm met het rokende pistool op de kogel achter The Agency. Hierna krijg je een game overview waarbij in het geel “Join ParaGON or U.N.I.T.E.” staat. Als je hierop klikt krijg je een e-mail adres te zien waar je een e-mail naartoe moet sturen om je als rekruut te laten registreren.

Wanneer The Agency uitkomt is nog niet bekend. Er waren hints dat de game op zijn vroegst aan het einde van 2007 of het begin van 2008 zou verschijnen. De spionnen-MMO zal overigens niet alleen speelbaar zijn op de PlayStation 3, maar ook op de pc zijn opwachting maken.