Dat Thanksgiving een positieve invloed heeft op de verkoop van consoles, games en eigenlijk alle consumentenproducten is natuurlijk zo klaar als een klontje. De naam impliceert al dat het om 'geven' gaat en dichtbij geven ligt het woord 'kopen'. De officiële viering van Thanksgiving draait echter om het bedanken (aan God) voor de goede oogst en al het andere goede dat men is overkomen. Ver weg van alle commercie, maar goed, we leven nu eenmaal in de 21ste eeuw.

Een interessante vraag is echter: op wat voor manier en welke games plukken de vruchten van een dergelijk feest? Verschillende bronnen hebben cijfers naar buiten gebracht, tijd voor een overzichtje.

Allereerst de consoles. Microsoft was het fierst in het aankondigen van de cijfers. Men heeft vorige week (Thanksgiving viel dit jaar op 22 november) maar liefst 311.000 Xbox 360's in de Verenigde Staten verkocht, waarbij men de PlayStation 3 in een ratio van 2 staat tot 1 (of wel, men zegt dat Sony ongeveer 150.000 PlayStation 3's verkocht heeft) verslaat. Sony heeft laten weten geen uitspraak te doen tot de officiële data van de NPD Group (de instantie die alle verkoopcijfers bijhoudt) vrijgegeven zijn.

De winnaar van vorige week in de Verenigde Staten is echter niet de Xbox 360's, maar de Nintendo Wii. Ondanks de goede verkoop van de Xbox 360, tikt Nintendo de 350.000 verkochte consoles aan. Heel nieuw is dit niet, men verkoopt al lang veel meer consoles dan Sony en Microsoft.

Dan over naar wat er bekend is over de games. Hoewel de officiële data nog binnen moet komen, vertelt EA baas John Riccitiello dat Rock Band het erg goed gedaan heeft. "Honderd duizenden" exemplaren zijn er van de game verkocht, aldus EA. Hoe de verhoudingen tussen Rock Band en Guiter Hero III liggen wordt niet vermeld.

Al met al een aardig weekje voor de gamesindustrie en we zijn benieuwd wat de markt in Nederland gaat doen met Sinterklaas voor de boeg. Zijn er al ouders die zich wagen aan het kopen van een PlayStation 3 voor de kleine of springt Nintendo weer met een grote grijns van dak tot dak?