Ondanks dat de makers van S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl vele jaren nodig hebben gehad om hun game te ontwikkelen, lijkt het er nu sterk op dat ze niet eens alles zelf gemaakt hebben. Slimme gamers hebben namelijk ontdekt dat bepaalde light images en textures in de S.T.A.L.K.E.R. folders wel heel sterk lijken op die van Half-Life 2 en Doom 3. Vaak heeft men zelfs niet de moeite genomen om de bestandsnaam aan te passen.

Zo zit er in de S.T.A.L.K.E.R. map een light image met de bestandsnaam lights_impflash.dds, waarin duidelijk wordt gerefereerd naar de Imp, een bepaalde tegenstander uit Doom 3. Het plaatje komt ook sterk overeen met het gelijknamige plaatje dat in Doom 3 is gebruikt. De texture die voor het water in S.T.A.L.K.E.R. is gebruikt lijkt weer rechtstreeks overgenomen te zijn uit Half-Life 2. Ook hier is de bestandsnaam, op de extensie na, geheel hetzelfde.

De directory met Light Maps van Doom 3 (links) en S.T.A.L.K.E.R. (rechts)

Todd Hollshead, de CEO van id Software, zei tegenover Shacknews dat hij nog niet op de hoogte was van dit vermeende plagiaat, omdat ze druk bezig waren met het ontwikkelen van Enemy Territory: Quake Wars. Ze zullen het eerst nader moeten onderzoeken, voordat ze willen spreken over mogelijke acties richting S.T.A.L.K.E.R.-ontwikkelaar GSC Game World.

De watertextures van S.T.A.L.K.E.R. en Half-Life 2 vergeleken.