Nieuws
Tencent

Tencent focust zich op aankopen van overzeese studio's

Het bedrijf geeft aan 'agressief te zoeken' naar studio's buiten China om te kopen

Geschreven door Tijn Kranen op
Het Chinese Tencent legt de volledige focus op het aankopen van studio's buiten China, nadat de Chinese overheid de binnenlandse regels heeft aangescherpt.

Dat blijkt uit een artikel van het Duitse persbureau Reuters, dat stelt dat het Chinese bedrijf met de beslissing een behoorlijke koersverandering neemt. Voorheen lag de focus namelijk meer op het vergaren van aandelen in ontwikkelstudio’s en andere bedrijven gerelateerd aan gaming.

Het Chinese bedrijf heeft op dit moment al in meer dan 800 bedrijven wereldwijd geïnvesteerd. Een voorbeeld daarvan is Epic Games, waarvan Tencent veertig procent van de aandelen in handen heeft. Ook in bedrijven als Activision Blizzard, Ubisoft en PlatinumGames heeft Tencent aandelen.

Het aantal aangekochte studio’s ligt echter aanzienlijk lager bij Tencent. Momenteel is het eigenaar van studio’s als Riot Games, Sumo, Turtle Rock, Digital Extremes en Splash Damage. De nieuwe strategie van Tencent focust zich volgens Reuters op het vergaren van meerderheidsbelangen en doorslaggevende posities in bedrijven buiten China, in het bijzonder in Europa.

De strategie komt voort uit het groeiende besef dat de wereldmarkt een steeds belangrijkere rol speelt in de groei van bedrijven. Ook worden de regels in thuisland steeds strenger. Het bedrijf zegt tegenover Reuters dat het al langere tijd investeert in bedrijven buiten China, ook voordat de regelgeving in China strenger werd. In september kocht Tencent al een groot deel van de aandelen van Ubisoft.

Dit artikel delen:

Lees meer

The Game Awards 2022 vinden weer met publiek plaats Ubisoft, Bungie en IO Interactive werken aan overdracht Stadia-savedata
4

Reacties op: Tencent focust zich op aankopen van overzeese studio's

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 2 oktober 2022 14:56
  Kijk en dit willen we wel maar Microsoft die AB overneemt niet?

  Als AB overgenomen wil worden gaat dat toch wel gebeuren vroeg of laat. En desnoods splitsen ze zich op zodat het kleinere verkopen zijn en minder problemen is. Wat ik wil zeggen is Tencent zou AB vast ook willen. Nu net daarom is het van belang grote bedrijven als Ubisoft, EA en Take Two en AB hier te houden als ze overgenomen willen worden.

  We gaan er echt niet beter op worden als China meer in games mag gaan zeggen. Dan krijgen we voortaan keuzes in games die de Chinese overheid wil dat we maken of zien.

  Het wordt hoogtijd dat Sony, Microsoft en misschien zelf Nintendo dit samen gaan inzien en samen gaan werken tegen dat Chinese groeiende machtsblok. Maar ja concurrentie he, dat kunnen we niet doen zeg.
  Nee ondertussen kan China steeds meer studio’s verplichten hun regeltjes te houden.

  Enkel samen en niet tegen elkaar kunnen we deze opmars tegenhouden. Maar zoals gezegd ze vechten liever onderling dan zien wat er dreigt van een 3e partij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AveryJackson

  • 2 oktober 2022 15:08
  @watashi wa maurice desu. Ik zie liever ook niet alles onder Tencent verdwijnen, net zo goed dat ik dat liever ook niet zo onder MS, gezien ze wel roepen dat je overal kan spelen, maar dat zal dan wel onder hun eigen eco systeem zijn.

  Het verschil hier is echter dat Tencent geen platform houder is en games gewoon multiplatform blijven. Enige waar je bang voor kan zijn is de kwaliteit van de games en meer niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 2 oktober 2022 16:35
  @AveryJackson

  En die kwaliteit is nu net waar we veel banger voor moeten zijn dan welk platform toch? Of heb jij liever multiplatform met shitty kwaliteit boven single platform met super kwaliteit?

  Ik koop liever een extra console met overal goede games maar niet multiplatform dan dat straks alles in kwaliteit omlaag gaat en de hele industrie om zeep geholpen worden zoals in de jaren 80 ook al gedaan is.
  En ja jonge gamers weten het misschien niet maar consumenten vertrouwen in het westen is al eens zover onderuit gegaan dat niemand meer wilde gamen. Dat terwijl gamen toen ook al de grootste entertainment industrie was.
  En dat kwam volledig door gebrek aan kwaliteit. Er waren meerdere uitgevers groot destijds maar de kwaliteit was zo slecht geworden dat men niks meer wilde kopen.
  En ja dat was de ET en Pac-Man tijd van Atari. Nintendo kon dat vertrouwen destijds weer opbouwen. Met veel moeite.

  Wat we nu gaan krijgen is dat games straks via Tencent wel multiplatform gaan maar als de Chinese regering censuur gaat toepassen op wat mag en niet, en zo dingen van China mooier maken dan ze zijn en beelden van ons negatiever maken dan gaan we weer consumenten vertrouwen verliezen.
  En dus mag Tencent in mijn gevoel niet zo groot worden. Nu niet nooit niet.
  En ja dan heb ik liever CoD enkel op Xbox en niet op ps5 als dat het is om te doen.
  Uiteraard als kwaliteit goed is vind ik multiplatform altijd goed hoor.

  Maar in de jaren 80 had je ook niet de keuze. Ik kom uit een tijd dat je nu eenmaal geen sonic kon spelen op een Nintendo console, maar ook de 3rd party games anders waren. Dus wilde je Mario had je Nintendo wilde je sonic had je Sega. Maar bijna geen enkel game destijds kwam op alle beide. Zelfs niet van nadere ontwikkelaars.

  En persoonlijk vond ik dat een veel beter systeem dan nu. Men kon namelijk wel kwaliteit bieden zonder angst van wat er met Atari misging.
  Wn er was geen drama en gehuil dat een game niet op de andere kwam. Het was gewoon wat het was. Destijds ging geen gamer huilen omdat ze een game niet konden spelen. Konden wel met afgunst kijken maar het was gewoon logisch dat het zo niet was. Gamers nu zijn best zielige huilebalken geworden die niet kunnen hebben als hun console iets onthouden wordt.
  Destijds werden gewoon de top games vergeleken en met vocht het met kwaliteit uit welke console de beste was. Niet met gehuil dat een game niet meer op die console kwam.

  Heel jammer voor de CoD fans die dan geen spel meer kunnen spelen op hun ps5 maar liever dat dan dat CoD door Chinese censuur zo vervormd wordt dat eventuele geschiedenis wordt verdraaid om China mooier te laten lijken en zo propaganda een groot onderdeel wordt van invloed uitoefenen op de mening van mensen.

  Dus nee ik zie in heel Tencent geen goed idee. En dan heb ik liever dat ik sommige games liever niet kan spelen maar wel weet dat wie ze wel speelt wel kwaliteit krijgt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 2 oktober 2022 17:51
  @AveryJackson maar dat tencent nu geen platform houder is zegt niet dat ze dat later worden. Ik noem kijk naar Netflix ooit de enige en nu is zowat elke film studio ze eigen platform het kan best snel gaan, en tencent heeft wel overal ze vinger in dus kan zo een console/platform beginnen met de vele ip's. En sinds het een beetje Chinees staats bedrijf is kan het zo zijn dat alleen hun console mag in China en dus al miljarden spelers hebben. Ik ben het met je eens zie ook niet dat micro alles koopt of Sony. Dat micro zenimax en abk kocht vind ik meer dan genoeg om de strijd aan te gaan met Sony laat de rest maar lekker los voor alle partijen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.