Teamkillers en psychologie | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Het is 11 uur s'avonds en ik besluit ommet een paar van mijn Engelse clanmates nog even een uurtje SWAT4online te spelen. De eerste paar ronden spelen we goed samen en welachen flink wat af in onze Teamspeak server. Op een gegeven momentkomt UBERNOOBz0r de gameserver binnen en voegt zich bij ons team.Geen probleem, hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Nou, niet dus... De rondestart en BOEM! Een flashbang recht voor mijn neus. Totaal verblind enverdoofd strompel ik rond door onze spawnpoint en ik zie nog nethoe UBERNOOBz0r zijn MP5 op mij richt en mij een salvo 9mm kogels inda face geeft. Aargh, opzettelijk geteamkilled dus! Een vriendelijkverzoek om dit soort gedrag in het vervolg achterwege te laten levertme de alom wijze woorden: “STFU N00B!” op.

Ik ben hoogstwaarschijnlijk niet deenige die dit soort ervaringen heeft. Welke online game je ookspeelt, van World of Warcraft, tot Halo, van PC's tot Console's delengamers wereldwijd hetzelfde leed. De zogenaamde Griefers.Personen die opzettelijk online potjes verpesten met teamkilling,scheldpartijen of andere vertoningen van asociaal gedrag. EenAmerikaanse game-site vroeg psycholoog Yulan Liao van het KaiserPermanente San Fransico Medical Center of zij mi chien kon uitleggenwat er in het hoofd van dit soort figuren omgaat.

Zij verdeelt Griefers in tweecategorieën. De zogenaamde “Defiant” en de“Scapegoat.” De Defiant is het soms eens met de groep, maar staater vaak ook met één been buiten. Hij is in dit gevaldat niet zeker of zijn doel, ook het doel van de groep is. Meestal iser bij iedere mens een kleine twijfel of hij trouw aan de groep moetblijven. De Defiant is de persoon die dit ook echt uitdraagt.

De Scapegoat daarentegen is iemand aanwie bijna iedereen een hekel heeft. Deze mensen worden vaak buiten degroep gezet. Niet alleen is het de groep die iemand uitsluit maarvaak nemen Scapegoats  onbewust deze rol zelf aan.Wanneer iemand eenmaal de Scapegoat is, is het lastig om weer uitdeze rol te komen. Mensen die zich vaak niet kunnen aanpa en aan, en het meest verschillen van deze groep worden meestal deScapegoat.De Scapegoats en de Defiantsvervullen hun behoefte aan opstandigheid door middel van verstorendeacties zoals bijvoorbeeld teamkilling. In het geval van de Scapegoat Griefer kan het zijn dat hij actief achter bepaalde mensen aanzitomdat hij zich door deze personen aangevallen voelt, iets dat niet persé zo hoeft te zijn.

Soms wordenmensen onjuist als Griefer aangewezen door bijvoorbeeld een perongeluk gemaakte teamkill, of door gewoonweg goed competitief spel.Wanneer zij dan als Griefer aangewezen worden is het mogelijk dat zijdeze rol onbewust gaan aannemen, hoewel zij het in de eersteinstantie niet zijn.Daarnaast beschrijft Dr. Liao diverse psychologische stoorni en die tot dit soort gedrag kunnen leidenzoals een depre ie, of een anti-sociale persoonlijkheids stoornis.

Wanneer je met Griefers te maken krijgt geeft Dr. Liao het advies om vooral niet op een negatieve manier tegen deze mensen in te gaan. Dit stimuleert de Griefer alleen maar om zich nog asocialer te gedragen.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou