Nu samenwerking tussen de bedrijven die Blu-ray en HD-DVD ondersteunen helemaal van de baan is, zijn beide kampen maar begonnen met het zwart maken van het andere kamp. Met onlangs gedane uitspraken van de Blu-Ray Disc Association (geleid door Sony) is consternatie ontstaan wat betreft de beveiliging van de twee nieuwe disc formats. Sony heeft specificaties naar buiten gebracht van de verschillende methodes die ze gaan gebruiken om content te beveiligen op hun nieuwe medium.

Drie systemen zijnde, Advanced Access Content System (AACS), BD+ en ROM Mark, zullen de basis vormen van het uitgebreide beveiligingssysteem. De laatste twee zijn uniek voor Blu-ray, terwijl AACS ook toegepast gaat worden op HD-DVD's. Het feit dat filmstudio 20th Century Fox na deze aankondiging heeft aangekondigd dat Blu-ray superieur is en dat ze content voor dit medium gaan uitgeven, heeft het HD-DVD kamp in de verdediging gedwongen. Deze hebben op hun beurt ook weer een statement gegeven over de beveiliging van de HD-DVD.The content protection of HD-DVD provides an equivalent level of security as the system advocated by Fox for Blu-Ray. We also believe the Blu-Ray disc format and proposed copy protection system may result in playability and reliability issues for the consumer. HD-DVD provides robust, renewable and standardised content protection coupled with proven reliability, cost effectiveness and flexibility which is why many major film studios have announced support for the HD-DVD format.

Hoewel HD-DVD en Blu-ray qua populariteit bij de filmmaatschappijen redelijk gelijk opgaan, lijkt het toch dat Blu-ray een kleine voorsprong heeft genomen. Zeker nu het niet zeker is of Microsoft de eerste zending van de Xbox 360 met HD-DVD drives zal uitgeven, terwijl Sony's PS3 wel meteen Blu-Ray zal ondersteunen. Het is echter te vroeg om te zeggen welk medium het onderspit zal delven, want daar zijn simpelweg teveel variabelen voor om rekening mee te houden.