Eén van de beste strategy RPG's van de laatste jaren is zonder twijfel Disgaea: Hour of Darkness voor de PS2. De game is nog steeds niet in Europa verschenen, hoewel een release ergens dit jaar alsnog verwacht wordt. De game blonk zeker niet uit qua graphics en doet meer denken aan een SNES game met leuke moderne effecten, dan een grote blockbuster RPG titel. Desondanks steekt met name de gameplay ontzettend goed in elkaar wat dan ook de grootste kracht van de titel is.

Vandaag heeft developer Nippon Ichi de spirituele opvolger aangekondigd in de vorm van Phantom Brave, welke in de herfst van dit jaar verwacht wordt in Amerika voor de Playstation 2."Phantom Brave improves upon the tactical gameplay found in Disgaea and La Pucelle in every way. Its redone, open-ended battle system is limited only by the user's imagination,” said Akibo Shieh, Project Lead at Atlus. “If you fell in love with Disgaea, you definitely won't want to miss out on what's sure to be this year's best Strategy RPG."Qua gameplay heeft men allereerst het gevechtsysteem onder handen genomen, waarbij men niet langer met een vast grid werkt. Daardoor heeft de speler nu de mogelijkheid om zijn characters overal op het slagveld te plaatsen, zonder afbakeningen. De jobs of classes van je units zijn nu zelf te creeëren en aan te passen met meer dan vierhonderd verschillende vaardigheden en spreuken. Daarnaast zal het spel maarliefst honderd uur of meer aan gameplay bevatten en is er te switchen tussen Engelstalige en Japanse stemmen.

Ten slotte belooft men ook de nodige grafische veranderingen door te voeren. Of dit een overgang naar drie dimensies betekend is vooralsnog onduidelijk. Ook een aangekondigde Europese release blijft voorlopig uit, wat ook wel logisch is gezien de voorloper van deze game nog het Europese vasteland moet bereiken.