Om niets aan het toeval over te laten heeft Electronic Arts ook voor de muziek in The Sims 3 gezocht naar de beste oplossing. Niemand minder dan Steve Jablonsky, een muzikale duizendpoot die prijzen won voor zijn werk in Transformers en The Texas Chainsaw Massacre, zal zich ontfermen over de muzikale kant van het derde deel in The Sims-serie.

Steve Jablonsky is zeker geen onbekende in de gamewereld. Hij verzorgde de muziek voor onder meer Command & Conquer 3: Tiberium Wars, Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty en zit zijn inbreng ook in het nog uit te brengen Gears of War 2. Tevens werkte de man mee aan enkele grote blockbusters zoals Bad Boys 2, The Island en Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl. Een meer dan indrukwekkende lijst dus.

Voor The Sims 3 zal Jablonsky onder andere de muziek schrijven die je hoort in het Sims-creatiemenu. De muziek is namelijk afhankelijk van de keuzes die je daar maakt. Kies je bijvoorbeeld voor een gothic personage, dan zal je ook muziek horen die bij dat personage past.

Jablonsky houdt zich ook bezig met de verschillende muziekstijlen die je doorheen het spel kunt horen. Voor iedere locatie is namelijk een ander deuntje aanwezig. Wat erg logisch is, want bij de supermarkt hoor je natuurlijk andere muziek dan wanneer je bijvoorbeeld bij de tandarts zit.