Stemacteurs games overwegen staking voor meer loon | Gamer.nl

Stemacteurs games overwegen staking voor meer loon | Gamer.nl

Acteurs die hun stem verlenen aan games, overwegen een staking. De stemacteurs willen een percentage van de winst die games opbrengen. Dat maakt de SAG-AFTRA bekend, de vakbond voor acteurs in Amerika.

De SAG-AFTRA is al sinds begin 2015 in gesprek met speluitgevers om tot een overeenkomst te komen. De vakbond overweegt nu een staking om vaart achter deze overleggen te zetten. Stemacteurs aangesloten bij de vakbond kunnen voor of tegen de staking stemmen. Bij 75% stemmen voor komt de staking er.

Winst
Uitgevers moeten stemacteurs een percentage van de winst van een spel betalen, vindt de vakbond. In ruil daarvoor zou het uurloon omlaag gaan. Op zijn website schrijft de SAG-AFTRA dat de regeling alleen gaat gelden voor spellen die meer dan 2 miljoen keer verkopen. De vakbond wil hiermee vooral stemacteurs van 'blockbusters' bevoordelen en indie-spellen beschermen.

Naast een winstpercentage lobbyt de SAG-AFTRA voor een hoger loon voor stemacteurs die rollen moeten spelen die slecht zijn voor hun stem. Ook wil de bond stuntcoördinatoren aanwezig hebben voor stemacteurs die tevens motion capture-acteur zijn.

Stemmen
Stemacteurs kunnen tot 5 oktober stemmen over de staking. Wanneer de eventuele staking plaats zal vinden, is nog niet bekend. Verscheidene stemacteurs hebben zich al achter de SAG-AFTRA geschaard, zoals Jennifer Hale, Steve Blum en Wil Wheaton. Met de Twitter-hashtags #PerformanceMatters en #IAmOnBoard2015 vragen de stemacteurs aandacht voor de staking.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou