Steam, het content distributiesysteem van Valve, heeft in de loop der jaren al moeten kampen met de nodige kritiek en klachten, variërend van een slechte klantenservice tot legaal aangeschafte games die niet online konden worden gespeeld. Maar door een actie van een hacker die alleen bekend staat als MaddoxX kan aan dit lijstje nog een behoorlijk probleem worden toegevoegd.

Volgens een bericht op een anti-Steam website is MaddoxX erin geslaagd om Steam’s beveiliging te omzeilen en door te dringen in heel wat belangrijke data. Het zou hier gaan om screenshots van Valve’s interne webpagina’s, een deel van Valve’s Café directory, error logs, financiële informatie van Valve en, misschien nog wel het ergste, credit card gegevens van Steam gebruikers.

Hoewel alleen het Café in direct gevaar lijkt te zijn geweest, claimt MaddoxX tot veel meer zaken toegang te hebben. Hij heeft dit ondersteund door een lijst met inloggegevens voor de Valve servers te plaatsen. Steam Café eigenaars van over de hele wereld zijn behoorlijk kwaad over het feit dat hun informatie naar buiten is gelekt.

Op dit moment is het nog niet bekend hoe ver de gevolgen van het hacken van de credit card gegevens is, maar users die via Steam games hebben aangeschaft doen er wellicht goed aan om hun credit card uitgaven in de gaten te houden, zeker als MaddoxX zich aan zijn woord houdt en een spreadsheet naar buiten brengt. Wel heeft hij één ding heel erg duidelijk gemaakt.

“Als jullie willen dat de bestanden worden verwijderd, kun je me emailen op (adres verwijderd) met een goed voorstel, tenzij jullie willen dat ik ALLE gebruikersinformatie naar buiten breng,” aldus MaddoxX.

Genadeloze afpersing, dus. Als MaddoxX de waarheid spreekt, kan Valve aardig in de problemen raken, aangezien de California Senate Bill 1386 verplicht dat credit card houders verwittigd moeten worden bij een informatielek en de hacker precies weet hoeveel geld ze tot hun beschikking hebben. Update:

Er is nogal wat verwarring ontstaan rondom de Steam-hack. Verschillende bronnen melden dat het om een hoax zou gaan, mede omdat Valve nog geen publiek statement heeft gegeven. Voor anderen zou het ontbreken van een officiële verklaring het teken zijn dat het MaddoxX inderdaad is gelukt om de systemen van Valve te hacken. Vooralsnog is het nog niet duidelijk wat er werkelijk aan de hand is, maar voor Steam users die hun credit card gebruikt hebben voor de aanschaf van games wordt het toch aangeraden om voorlopig extra oplettend te zijn.