GSC Game World sloot in 2012 zijn deuren, daarna richtten verscheidene oud-werknemers nieuwe gamestudio's op, waaronder 4A Games dat Metro 2033 en Metro Last Light heeft gemaakt en Vostok Games, dat werkt aan free-to-play shooter-mmo Survarium.

"[De sluiting van GSC Game World] kwam door een combinatie van problemen, niet alleen financiële, en het was ook een persoonlijke beslissing van onze ceo. Stalker 2 was in ontwikkeling, maar we waren niet klaar om de game af te maken met de kwaliteit waar we naar streefden. [...] Tegen de tijd dat Stalker 2 af zou zijn, zou het al verouderd zijn", zegt Yeltyshev. Stalker 2 werd in 2012 geannuleerd.

De studio werkt aan een nieuwe game. Yeltyshev vertelt dat het "een ouderwetse, full-priced game" wordt, en dat "free-to-play niet het juiste model is voor de game die wij willen maken". Hij denkt dat de Stalker-fans van 25 tot 40 jaar dat zullen waarderen.

Yeltyshev legt ook uit hoe de verwarring rond West Games is ontstaan, dat beweerde aan Areal te werken, het spirituele vervolg van de Stalker-games. "Terwijl we aan Stalker 2 werkten, wilden we ook een browsergame uitbrengen om mensen tot de release van die game zoet te houden. Dat project is nooit afgemaakt, maar de mensen van West Games was het team dat hieraan werkte. Ze hebben veel ideeën van Stalker gebruikt [voor Areal]." Hoewel Yeltyshev verwacht dat GSC Game World een rechtszaak zou winnen, zal de studio er geen aanspannen.