Staking stemacteurs goedgekeurd door Amerikaanse vakbond | Gamer.nl

Staking stemacteurs goedgekeurd door Amerikaanse vakbond | Gamer.nl

De staking voor stemacteurs in games is door 96,52 procent van de leden van SAG-AFTRA goedgekeurd. SAG-AFTRA is de vakbond voor acteurs in de Verenigde Staten.

75 procent van de vakbond moest de staking goedkeuren om het door te laten gaan. De vakbond gaat nu om tafel zitten met diverse uitgevers om te kijken of het mogelijk is om voor de belangen van stemacteurs op te komen. Dit is vorig jaar en afgelopen februari en juni ook al geprobeerd, zonder resultaat.

SAG-AFTRA laat weten dat de goedkeuring van ruim 96 procent van de leden niet betekent dat de staking er komt. Het geeft hen echter wel het recht een staking aan te kondigen mocht dat nodig zijn.

Winst

Uitgevers moeten stemacteurs een percentage van de winst van een spel betalen, vindt de vakbond. In ruil daarvoor zou het uurloon omlaag gaan. Op zijn website schrijft de SAG-AFTRA dat de regeling alleen gaat gelden voor spellen die meer dan 2 miljoen keer verkopen. De vakbond wil hiermee vooral stemacteurs van 'blockbusters' bevoordelen en indie-spellen beschermen.

Naast een winstpercentage lobbyt de SAG-AFTRA voor een hoger loon voor stemacteurs die rollen moeten spelen die slecht zijn voor hun stem. Ook wil de bond stuntcoördinatoren aanwezig hebben voor stemacteurs die tevens motion capture-acteur zijn.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou