De Nederlandse gamesindustrie zit de laatste jaren in de lift. Was het enkele jaren geleden alleen nog Triumph Studios dat met de Age of Wonders series ons land enigszins op de kaart zette, inmiddels timmeren studios als Guerilla Games (Killzone) en Playlogic (Xyanide) aardig aan de weg. Iets dat ook door de politiek is opgemerkt; staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken gaf bij een bezoek aan Playlogic in Breda aan dat ze de creatieve industrie in Nederland wil stimuleren.“Dit gaat een mooie kop geven: jonge ambtenaar van het jaar verslaat staatssecretaris”, grapt Karien van Gennip, als ze de controller van de X-Box in handen krijgt. Samen met Roel Nieuwenkamp, directeur ondernemerschap van EZ én jonge ambtenaar van het jaar, speelt ze een spelletje Xyanide als afsluiting van het werkbezoek vandaag aan de ontwikkelstudio van Playlogic International in Breda.

Playlogic heeft het voortouw genomen om de snelgroeiende gamesindustrie onder de aandacht van de overheid te brengen. Directeur Smit presenteerde een overview van de sector, met de belangrijkste knelpunten: financiering, gebrek aan gekwalificeerd personeel, 'onvolwassen' imago van de branche en het gebrek aan economische infrastructuur, waaronder regelgeving, met de hoop dat de overheid zich in gaat zetten die knelpunten te verminderen.

Inmiddels heeft de gamesindustrie een aanspreekpunt op het ministerie van Economische Zaken bij de directie Industrie en Diensten, waar bedrijven terecht kunnen voor advies en hulp bij knelpunten. De voornaamste stimulans voor de Nederlandse gamesindustrie zou moeten komen van TechnoPartner . Dit door Van Gennip opgerichtte platform zou de combinatie van ondernemerschap, technische kennis en creativiteit moeten stimuleren van de creatieve industrie in Nederland.

Met dank aan BlueAce voor het melden van dit nieuws.