Krachtige next-gen consoles als de Xbox 360 en de PlayStation 3 passen niet in de gameomgeving en handheld platformen als de Nintendo DS en de PlayStation Portable zullen dit jaar de verkoopmarkt domineren. Dat is de mening van Yoichi Wada, chief executive van Square Enix, die vertelde dat de demografie van gamers in de afgelopen jaren zo is veranderd dat software ontwikkelaars gedwongen zijn om compleet van strategie te veranderen.

“Er is een nieuwe generatie gamers op de markt en we moeten voor iedereen games maken,” legt Wada uit. “Vroeger konden we ons helemaal focussen op de PlayStation of de Game Boy, maar de situatie is nu helemaal anders.”

Dit jaar kondigde Square Enix aan dat het negende deel van de populaire Dragon Quest franchise alleen voor de Nintendo DS gemaakt zou worden. Dit kwam voor velen als een verrassing omdat eerdere delen gemaakt werden voor de PlayStation en PlayStation 2.

“We hebben voor de Nintendo DS gekozen omdat een zeer gevarieerde schare mensen hiervan gebruik maakt; waaronder mensen die voorheen geen games speelden,” vertelt Wada.

Nintendo heeft wereldwijd inmiddels meer dan 35 miljoen exemplaren van de Nintendo DS verkocht en gaat ervan uit dit jaar 22 miljoen units te verkopen. Ter vergelijking: Sony doelt op 11 miljoen verscheepte PlayStation 3 consoles voor dit jaar.

Software makers kunnen op dit moment nog totaal geen peil trekken op wie er als grote winnaar tevoorschijn gaat komen uit de consolestrijd. Mede hierdoor is Sony zich bijvoorbeeld meer gaan richten op in-house software ontwikkeling en zijn sommige ontwikkelaars genoodzaakt te kiezen voor het developen voor meerdere platformen of het overschakelen naar zekerheid.

“Het management van game ontwikkelaars maakt tegenwoordig beslissingen puur op economische basis,” zegt Jay Defibaugh, analist bij Credit Suisse. “Je loopt veel risico als je een titel alleen gaat ontwikkelen voor bijvoorbeeld de PlayStation 3.”

Wada is van mening dat de Xbox 360 en de PS3 te high-tech zijn voor de hedendaagse gamers. “Er zitten teveel eisen aan deze consoles,” zegt hij. “Je hebt ook een HD-televisie, een breedbandverbinding en een diepe kennis van gaming nodig. De Xbox 360 en PlayStation 3 passen niet bij de gamesituatie van vandaag; over een jaar of twee zullen ze het waarschijnlijk veel beter doen.”