De president van Japanse RPG gigant Square-Enix, Yoichi Wada, heeft te kennen gegeven dat de volgende console van Microsoft zeker een serieuze overweging verdient wat de ontwikkeling van games betreft. Volgens Wada vindt er echt een evolutie plaats in de denkwijze bij Microsoft, wat daardoor een belangrijke reden voor hem is geweest om ontwikkeling voor de opvolger van de Xbox te overwegen.

Op de vraag waarom er nog niet voor de huidige Xbox ontwikkelt wordt, had men een heel eerlijk en concreet antwoord. Waarom ontwikkelteams op de Xbox zetten wanneer je de PS2 hebt? In Wada's ogen verschillen beide machines weinig van elkaar, maar de installed base is bij de PS2 zodanig veel groter, dat ontwikkelen voor dat platform gewoon vele malen interessanter wordt.Er was nog wel enige kritiek op de huidige online service van Microsoft. Men prijst het feit dat online gaming zo sterk gesteund en gestimuleerd wordt, alleen de opzet van een gesloten online service bevalt Yoichi Wada niet echt. Hetzelfde is ook lange tijd het geval geweest bij EA, hoewel Microsoft daar nu sinds een week toch een sluitende overeenkomst mee heeft weten te sluiten.

Wat voor consessies Microsoft heeft moeten doen om EA op Xbox Live! te krijgen is nog steeds niet duidelijk, maar het zou kunnen refereren aan de "evolutie in het denken" waar Wada het eerder over had. Wellicht betekent dit een aangepaste online service voor de volgende spelcomputer van Microsoft, wat daarmee ook meteen de sterkere overweging voor het ontwikkeling op dat platform verklaard.

Hoe dan ook zou het erg goed nieuws betekenen voor Microsoft wanneer Square-Enix besluit met hen in zee te gaan, gezien het de Amerikaanse software gigant populairder kan maken in Japan en het ook in Amerika en Europa zeker voor grotere verkoopaantallen van de volgende console kan zorgen.