'Spelers zijn zelf oorzaak gameverslaving' | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Lemmens: "De belangrijkste conclusie is dat we gemerkt hebben dat games an sich niet per se verslavend zijn. Het zijn jongeren die sociaal minder vaardig zijn, minder zelfvertrouwen hebben en eenzamer zijn die verslaafd raken aan games."

Lemmens schat dat ongeveer twee procent van de Nederlandse bevolking binnen de onderzochte leeftijdscategorie verslaafd is aan gamen. Dat komt neer op zo'n 20.000 jongeren in heel Nederland. Verder constateert Lemmens dat pathologisch gamen aggre ie opwekt bij de speler. Hierbij is het om het even of er een aggre ieve of niet aggresieve game gespeeld wordt.

Onderzoek

Het onderzoek werd gehouden onder 851 jongeren tu en de twaalf en zeventien jaar die allen een half jaar werden gevolgd. Het is internationaal de eerste keer dat oorzaak en gevolg op deze manier onderzocht worden. 


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou