The Outsider van ontwikkelaar Frontier Developments is misschien wel de meest ambitieuze game die momenteel in ontwikkeling is. David Braben, de oprichter van Frontier en dé man achter de klassieker Elite, noemt zijn game zelfs de eerste echte 'next-gen titel'. Want The Outsider zal niet alleen grafisch goed voor de dag komen, het belooft ook een nieuwe generatie gameplay.

Vooralsnog was dat echter het enige wat we wisten rond deze game, concrete details rond de gameplay ontbraken. Tot vandaag, want het magazine Edge heeft een korte preview met de eerste concrete gameplaydetails online geplaatst. Wat we in ieder geval kunnen verwachten van The Outsider is een dynamisch verhaal dat niet is opgebouwd uit een reeks vertakkingen, maar een verhaal dat op elk gewenst moment, door de speler, een andere kant op gestuurd kan worden.

"Zijstraatjes die normaal afgesloten zijn, zijn in The Outsider gewoon open", legt Braben uit, "zoals het niet kunnen vermoorden van een bepaald personage. De flexibiliteit van het verhaal is op zich niet zozeer het probleem, als wel het uitbalanceren van de ervaring voor de speler."

Maar hoe kunnen we dit verhaal beïnvloeden? Edge beschrijft een scene waarin hoofdpersoon Jameson wordt betrapt door een agent tijdens een inbraak. Wanneer ze vervolgens door een duistere bende onder vuur worden genomen, kun je via een korte conversie van enkele sleutelwoorden, de agent overtuigen om aan jouw kant mee te vechten. Dit systeem is te zien als een mix tussen de conversaties uit adventuregames en de commando's waarmee je in tactische shooters een squad aanstuurt.

Ondanks het dynamische verhaal dat een belangrijke stempel drukt op het spel, benadrukt David Braben dat The Outsider toch voornamelijk een actiegame zal zijn.