Aangezien Revelations het derde deel is in de Ezio-trilogie, speelt hij de hoofdrol. De nu vijftigjarige Ezio zal echter af en toe een kijkje kunnen nemen in het leven van Altaîr, zoals Desmond dat ook doet bij Ezio. De game speelt zich voornamelijk af in Constantinopel, dat in vier regio's is opgedeeld. Ook zullen spelers naar Cappadocië gaan, het is echter onduidelijk om welk deel van deze Turkse landstreek het gaat.

In Revelations beschikt Ezio over een nieuw wapen, de hookblade. Deze is vergelijkbaar met de Line Launcher uit Batman: Arkham Asylum en laat spelers een zogenaamde zip line afschieten: een kabel waarlangs Ezio snel kan glijden. Voortbewegen door de omgevingen wordt volgens ontwikkelaar Ubisoft Montreal daarmee dertig procent sneller dan in vorige games. Dit wapen kan ook gebruikt worden om tegenstanders naar Ezio toe te trekken. Ook krijgt hij de mogelijkheid om zelf bommen te maken. Volgens Ubisoft zijn er meer dan driehonderd verschillende soorten.

Eagle Vision, waarmee Ezio en Altaïr in vorige games belangrijke objecten en personen eenvoudiger konden ondekken in de omgeving, is in Revelations vervangen door Eagle Sense. Hiermee kunnen spelers focussen op een bepaald personage en zien waar hij vandaan komt en zien ze een voorspelling van waar hij naartoe zal gaan. Met behulp van deze optie kunnen spelers bijvoorbeeld bommen planten op de route van een tegenstander.

Missies

Waar spelers in Assassin's Creed: Brotherhood zogenaamde Borgia Towers in brand moest steken om controle te krijgen over een bepaald gebied, daar moeten spelers nu verschillende aanvalsmissies doen vanuit Assassin's Dens om de Tempeliers in de verschillende gebieden te verjagen. Ubisoft belooft op dit vlak meer afwisseling dan in Brotherhood. Wanneer de Tempeliers zijn verdwenen, kunnen spelers gebouwen in het betreffende gebied upgraden en ziplines in dat gebied plaatsen.

De Assassin's Dens die Ezio onder zijn controle heeft, kunnen echter worden aangevallen naarmate hij beruchter wordt. De speler kan dan zelf de aanval afslaan, andere assassins er op afsturen of een meester-assassin in het gebied aanstellen, zodat de Dens sowieso veilig zijn.

In deze vierde Assassin's Creed-game zullen er geen traditionele zijmissies zijn, meldt GameInformer. Om de speler meer in de game te trekken, zullen spelers zich in willekeurige gebeurtenissen kunnen mengen. Zo kan het zijn dat een winkelier in Ezio's nabijheid wordt beroofd of kan hij een kleine meisje tegenkomen dat om hulp vraagt.