Nieuws
Zelda

Speedrunner verslaat alle dungeons in Zelda: OoT zonder deuren te openen

Een Tool Assisted Speedrun van bijna drie uur

Geschreven door Eline Oosterloo op
Een speedrunner heeft voor het eerst alle dungeons verslagen in The Legend of Zelda: Ocarina of Time zonder deuren te openen.

Speedruns zonder deuren te openen is een bepaald type speedrun waar een kleine groep zich in specialiseert. Dit is niet de eerste speedrun zonder deuren te gebruiken, maar het is wel de allereerste Zelda: Ocarina of Time-speedrun van dit soort waarin alle dungeons verslagen worden.

De run is uitgevoerd door TaylorTotFTW, die glitches en bugs in de game gebruikt om door muren en obstakels te komen. Bij de speedrun is gebruikgemaakt van gangbare emulatie en speciale software, waardoor onder andere de framerate stabieler is en het dus makkelijker is om glitches uit te voeren. Dit noemen we Tool Assisted Speedruns (TAS). Dit betekent echter niet dat zo maar iedereen deze speedrun had kunnen uitvoeren; het kost veel oefening, waardoor pas twintig jaar na de game uitgebracht is een dergelijke speedrun is voltooid.

Bekijk hieronder de volledige speedrun van TaylorTotFTW, waarin ook commentaar wordt gegeven door ZFG, een bekende 100% completion-speedrunner van de game. De run is in minder dan twee en een half uur voltooid.

Dit artikel delen:

Lees meer

Marvel vs. Capcom: Infinite Forza Motorsport 7 krijgt Fast & Furious-dlc met tien nieuwe wagens
4

Reacties op: Speedrunner verslaat alle dungeons in Zelda: OoT zonder deuren te openen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Sander999

  • 26 september 2017 11:26
  Ik vind tool assistent speedruns echt zo nep. Tuurlijk komt er ook skill bij kijken maar het voelt als cheaten. ‘Echte’ speedruns vind ik veel knapper. Dan gaat het echt puur om de skill van de speedrunner.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • watashi wa maurice desu.

  • 26 september 2017 12:12
  @sander999

  Ja mee eens. Het is gebruik maken van een foutje in de game. En dus doe je het nit op de officieel bedoelde weg. En dus valt het voor mij ook min of meet onder cheaten. Wel mooi dat iemand zich zo kan inzetten om dergelijke glitches maximaal te benutten.
  Maar liever zie ik speedruns van echte goed afgeronde games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • warcryptic

  • 26 september 2017 13:46
  @watashi-wa-maurice-desu
  Het gebruik maken van een foutje in de game is in mijn ogen niet cheaten, omdat het vaak een setup met timing en precisie voor nodig is om zoiets uit te voeren op commando. Vaak zijn deze glitches zelfs moeilijker dan gewoon het level uitspelen, maar maakt het sneller.

  Hetgene dat van deze speedrun een TAS maakt is omdat men de framerate met software stabieler maakt, waardoor de No-Door glitch qua setup een stuk stabieler is om uit te voeren, waarbij zonder deze software het een stuk minder constant word (en in een aantal gevallen zo frame specifiek dat het onmogelijk is). Dit valt in mijn ogen wel onder cheaten / niet bijzonder.

  Glitches in speedruns zonder TAS vind ik niet cheaten, maar of een speedrun vermakelijk is om te kijken ligt aan wat er weg wordt gehaald met de glitch.

  Veel any% categoriën zijn gewoon niet interessant omdat je het hele spel skipt. Daarom vind ik any% Ocarina of Time enorm saai om te kijken. Maar als ik 100% runs kijk van bijv Yoshi's Island of de spyro games dan zie ik teminste de complete game, waarbij de glitches voornamelijk kleine tijdwinsten genereerd (Zoals proxy jumps in spyro), en dat vind ik wel weer bijzonder om te zien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Linksquest

  • 27 september 2017 10:32
  @sander999 Sluit me bij je aan, heb even een stukje gekeken en vind de game normaal spelen op speedrun leuker dan deze onzin. Snap de foutjes, maar hij reset de game ook vaker en daar vind ik het niks meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.