Sony verwacht fors verlies door slechte smartphoneverkoop | Gamer.nl

Sony verwacht fors verlies door slechte smartphoneverkoop | Gamer.nl

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

Sony rekent nu op een nettoverlies van 230 miljard yen (1,7 miljard euro) voor dit gebroken boekjaar dat nog loopt tot en met eind maart 2015. In juli werd nog een verlies van 50 miljard yen (360,1 miljoen euro) verwacht. De toename van het verlies komt door een afschrijving van 180 miljard yen (1,3 miljard euro) op de mobiele divisie van Sony. Er worden veel minder smartphones en tablets verkocht dan verwacht.

Het bedrijf stelde eerder het zogenoemde 'Mid-Range Plan' op om de verkoop van middenkla e toestellen te stimuleren en zo de verkoopcijfers op te krikken. Dat plan blijkt nu mislukt te zijn en na een evaluatie blijkt de mobiele afdeling van Sony veel minder waard dan gedacht. Het bedrijf kiest nu voor een geografische aanpak waarbij het zich richt op een aantal markten en vooral op premium toestellen. Bovendien zullen er minder toestellen worden uitgebracht, zeker in de middenkla e lijn.

Het gaat financieel al jaren slecht met Sony. Sinds 2010 heeft het bedrijf straks, inclusief het nieuwe verwachte verlies, al ruim 1 biljoen yen (7,2 miljard euro) verlies geleden. De PlayStation 4 is op moment van schrijven wel de marktleider en verkoopt gemiddeld genomen wereldwijd beter dan de concurrerende platformen van Microsoft en Nintendo.

Door NUtech.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou