Een tijdje geleden werd het bericht geplaatst dat Sony een rechtzaak had verloren tegen het bedrijf Immersion. Zij claimden dat Sony hun Dual Shock techniek gebruikten op de controllers van de PS1 en PS2. Sony moest $90 miljoen betalen en een percentage van de winst van alle verkochte PS1/PS2 consoles plus controllers afdragen aan Immersion.

Sony ging in hoger beroep, maar nu blijkt dat zij de rechtzaak wéér hebben verloren. Alleen dit keer zijn de gevolgen nog groter voor Sony. Het Japanse bedrijf moet 40 games uit de schappen halen en mag geen PS1/PS2 consoles en controllers meer verkopen met de Dual Shock techniek van Immersion.

Er zijn nu dus twee mogelijkheden: óf ze kopen de licentie van Immersion (die niet goedkoop zal zijn, aangezien Sony al jaren illegaal gebruikt maakt van de licentie), óf ze moeten een eigen "Dual Shock techniek" maken zoals Nintendo dat gedaan heeft. Als Sony voor het tweede kiest, zullen er voorlopig geen PS2 consoles en controllers meer verkocht mogen worden totdat Sony de techniek heeft ontwikkeld. Bovendien mogen, zoals eerder gezegd, ook een aantal games niet meer verkocht worden. Tevens dreigt het gevaar dat de PS3 vertraagd zal worden als Sony een eigen techniek ontwikkelt.

Feitelijk heeft het bedrijf dus maar één keuze: de licentie kopen van Immersion. Overigens werd Microsoft ook al aangeklaagd voor het gebruiken van de techniek bij de Xbox. Zij hebben nog vóór de eerste uitspraak een schikking met Immersion getroffen waardoor de gevolgen veel minder groot zijn.

Met dank aan DS The Best voor het melden van dit nieuws.