De Blu-ray technologie is een nieuwe standaard waarmee grote hoeveelheden data op een cd gezet kunnen worden. Door het gebruik van blauwe lasers zal het mogelijk zijn om zo'n 23 gigabyte aan data weg te schrijven op één Blu-ray cd. Dit is vijf keer zoveel als een gewone DVD die gebruik maakt van een rode laser met een langere golflengte.

In een artikel van Forbes staat dat Sony met 12 andere grote elektronica producenten heeft afgesproken om 30 september te beginnen met het maken van één Blu-ray standaard, zodat alle fabrikanten er gebruik van kunnen maken. In maart 2005 zijn de elektronica giganten van plan te beginnen met de marketing van deze nieuwe technologie. Het gaat hier trouwens om de Blu-ray technologie waarmee alleen maar data is af te lezen van een cd. Het zal met deze vorm van Blu-ray dus niet mogelijk zijn zelf data weg te schrijven. Die technologie bestaat overigens al in een andere vorm van Blu-ray. In het artikel wordt ook gezegd dat de volgende versie van de PS2(waarschijnlijk de nieuwe PStwo) uitgerust zal worden met de Blu-ray technologie. Nu is de volgende versie van de PS2 wel iets heel anders dan de PS3, maar aangenomen kan worden dat de PS3 ook dezelfde technologie zal krijgen als z'n voorganger. Sony zal in maart 2005 met de specificaties van de nieuwe PS2 komen.

De introductie van Blu-ray voor de PS3 is eigenlijk een noodzakelijkheid De volgende generatie games die uitkomt op deze console zullen nog meer ruimte gaan innemen dan nu mogelijk is op een DVD. Ook zal deze technologie het mogelijk maken om films van nog hogere kwaliteit op één schijf te zetten.