Volgens een onderzoek van Merrill Lynch & Co. naar het reilen en zeilen van de PlayStation 3 zou de nieuwste console van Sony vertraging oplopen. De productiekosten zouden namelijk zo hoog zijn (ongeveer $900) waardoor de console in Japan pas deze herfst op de markt zou komen en eind van 2006 of begin 2007 in de USA.

Sony reageerde op het rapport van de analysten van Merrill Lynch & Co. door aan te geven dat de PlayStatio 3 geen vertraging oploopt."There is no change in our original plan to release the console in spring 2006 in Japan", liet Kei Sakaguchi, een Sony PR Manager in Tokyo weten. Dat de productiekosten van de PlayStation 3 zo hoog zijn is te verklaren door de integratie van de blue-ray disc die erin komt evenals de Cell chip. De productiekosten voor de Xbox 360 lagen ook rond de $700 en daarmee werd er een verlies van bijna $150 per console gemaakt, maar die wordt weer gecompenseerd met de software die door consumenten gekocht wordt. Dit zal ook het geval zijn bij de PS3. Productiekosten zullen in de komende 3 jaar echter flink dalen, naar schatting tot zo'n $320 in 2009 waardoor Sony haar verlies goed kan compenseren.

Zoals het er nu naar uitziet zullen de de nieuwe Sony console dus eind dit jaar of begin 2007 kunnen verwachten in Europa.