Nieuws
Call of Duty: Modern Warfare 2

Sony misleidt volgens Microsoft de Europese Commissie over Call of Duty

Sony zou claimen dat Microsoft de reeks niet multiplatform wil houden

Geschreven door Michel Musters op
Sony zou de Europese Commissie foutief informeren over de toekomst van de Call of Duty-franchise wanneer Microsoft Activision Blizzard overneemt.

Vorige week meldde Reuters dat Sony Interactive Entertainment-CEO Jim Ryan met Margrethe Vestager, de Eurocommissaris voor Mededinging in de Europese Commissie, heeft gezeten. Ryan zou de Europese waakhond hebben willen informeren over de mogelijke overname van Call of Duty-uitgever Activision Blizzard door Microsoft. Die overname ligt wereldwijd onder een vergrootglas bij waakhonden die controleren of Microsoft geen monopolypositie verkrijgt door de overname - de Amerikaanse Federal Trade Commission heeft bijvoorbeeld een rechtszaak aangespannen tegen Microsoft om het tegen te houden.

In een reeks tweets liet Frank X. Shaw, die aan het hoofd van communicatie staat bij Microsoft, nu weten dat hij heeft vernomen dat Ryan niet eerlijk is geweest tegen Vestager over de situatie. "Ik hoor dat Sony mensen in Brussel vertelt dat Microsoft na de overname van Activision ze geen gelijkheid wil bieden omtrent Call of Duty. Dit kan niet verder van de waarheid verwijderd zijn."

Hij vervolgt: "We zijn duidelijk geweest over het feit dat we Sony een tienjarige deal hebben geboden waarmee games (binnen de Call of Duty-reeks) gelijktijdig uitkomen en dezelfde content, features en kwaliteit hebben. We hebben ook gemeld dat we dit willen vastleggen in een contract of op een andere manier."

Hij concludeert: "Sony is de marktleider en het zou onlogisch zijn voor ons om PlayStation-gamers buiten het Call of Duty-ecosysteem te sluiten. Ons doel is om Call of Duty en andere games - net zoals we met Microsoft hebben gedaan - naar meer mensen overal ter wereld te brengen, zodat ze de games kunnen spelen waar en hoe ze maar willen."

Eerder heeft Microsoft inderdaad al gecommuniceerd dat het Call of Duty minstens tien jaar multiplatform wil houden. Het is niet bekend of PlayStation-CEO Jim Ryan echt aan de Europese Commissie heeft verteld dat Microsoft dit niet wil, of dat de Microsoft-werknemer dit puur op geruchten baseert. Hoe dan ook is het opvallend dat de situatie zo publiekelijk wordt besproken door mensen die al dan niet indirect betrokken zijn bij de situatie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Makers Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning werken aan grote THQ Nordic-franchise Nintendo toont nieuwe The Super Mario Bros. Movie-reclame
47

Reacties op: Sony misleidt volgens Microsoft de Europese Commissie over Call of Duty

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • fonsrutte

  • 30 januari 2023 11:39
  HAha, als dit waar is is die Ryan wel een treurig mannetje hoor.
  Iedereen en zijn moeder weet inmiddels dat Sony een deal aangeboden heeft gekregen voor CoD, dat Nintendo ook een deal heeft voor CoD en dat Valve ook een deal heeft voor CoD.
  Iedereen weet ook dat Microsoft heel duidelijk naar buiten heeft gebracht dat het onlogisch zou zijn om CoD exclusief te maken omdat Sony verreweg het grootste is op de console markt en dat ze dan veel inkomsten zouden mislopen.

  Maar dan naar de EU stappen en bewust de boel voor gaan liegen, nee dat komt je zaak ten goede.
  Verwacht meneer Ryan ooit nog serieus genomen te worden hierna?
  Hoe kun je ieder ander argument van de man nu nog serieus nemen?
  En dan beweert de FTC ook nog eens dat Microsoft gelogen heeft tegen de EU.
  Hilarisch dit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  damion776

  • 30 januari 2023 13:00
  @fonsrutte

  "Het is niet bekend of PlayStation-CEO Jim Ryan echt aan de Europese Commissie heeft verteld dat Microsoft dit niet wil, of dat de Microsoft-werknemer dit puur op geruchten baseert."

  Dus een conclusie dat Ryan een 'treurig mannetje' is hierom vind ik een beetje een vergaande conlcusie.

  Dat Sony (en anderen) zich zorgen maakt snap ik echter wel. Call of Duty is een zeer grote naam in de gamewereld. Als die game Xbox exclusief wordt (of bijvoorbeeld pas een half jaar later op andere platformen uitkomt) is er best wel een grote kans dat gamers eerder een volgende generatie Xbox nemen ipv de playstation 6.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 30 januari 2023 13:24
  @damion776
  "als dit waar is" eerste woorden van mijn reactie. Succes verder

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • MrGizMo

  • 30 januari 2023 19:55
  @damion776 Sony had ook geen probleem om een jaar later map packs of game modes naar andere platformen te brengen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  damion776

  • 1 februari 2023 11:27
  @MrGizMo Klopt, Last of Us, Uncharted, enzv. zijn goede voorbeelden hiervan, echter zijn deze games "Playstation Exclusive" en nooit voor andere platformen bedoeld geweest (ondanks dat ze nu wel op pc verschijnen). Zelfde bijvoorbeeld Halo voor Xbox 360 toentertijd.

  Een al bestaande gamereeks opeens niet meer op een ander platform uitbrengen is echter een heel andere situatie. Stel Sony zou Take2 (eigenaar van Rockstargames) overnemen en GTA 6 pas een jaar later op Xbox uitbrengen. Dan weet ik wel welke van de twee consoles goeie verkopen doet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 30 januari 2023 13:35
  @fonsrutte Eerst eens zorgen dat je de feiten hebt ipv een gerucht. Naast dat die deal dus ook pas kan zijn geweest nadat er al geklaagd was bij de EU. En met wat Microsoft bij de vorige grote overname gedaan heeft is het zeker wel aannemelijk te maken dat ze bij deze huidige overname ook bepaalde games die eerst wel voor multiplatform waren gaan beperken tot alleen nog Microsoft platformen. Bedenk je wel dat Microsoft ook hier niet de volledige waarheid vertelt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 30 januari 2023 14:08
  @SuperDre Nogmaals mijn eerste woorden van mijn reactie: "als dit waar is".
  Ik zou zeggen dat het daarmee wel duidelijk is dat ik weet dat het nog geen feit is.

  Uit het bronartikel wat van donderdag 26 januari is: Sony's gaming chief Jim Ryan met EU antitrust chief Margrethe Vestager on Wednesday to discuss Microsoft's.
  Ryan zou dan dus 25 januari met de EU gesproken hebben, hij was dus volledig op de hoogte van het bestaan van die deal.
  Dat is dus wel een feit.

  Wat heeft Microsoft dan precies gedaan bij de vorige grote overname wat niet door de beugel kan, want volgens de EU was er niets mis mee.
  Dat de FTC beweerde dat MS gelogen had tegen de EU omtrent de Bethesda deal en dat de EU de FTC daarop corrigeerde door te zeggen dat MS helemaal niet gelogen had, is ook een feit.
  Ja er zullen vast games exclusief geworden zijn die eerst in de planning stonden om multiplatform te zijn.
  Volgens mij heeft MS daar heel duidelijk van aangegeven dat ze het per geval gaan bekijken.
  Voor de EU was daar in ieder geval niks mis mee.

  Ik ga er ook vanuit dat games die multiplatform waren straks misschien exlcusief gaan worden. Maar wat nu grappig is, is dat Sony het altijd alleen maar heeft over CoD, terwijl MS daar nu al meermalen van heeft aangegeven dat dat niet het geval gaat zijn.
  Mogen we volgens mij ook wel als feit bestempelen.

  Maar wat is daar ineens een probleem mee? De hele strategie van Sony draait om exclusiviteit. Of questjes (Hogwarths Legacy) of delen van content (Destiny) uit een multiplatform exclusief maken.
  Is dat heel anders?

  Daarbij heeft vorige week nog iemand een hele lijst met games hier opgehoest die exlcusief zouden kunnen gaan worden als de overname doorgaat.
  Als je die serieus doorloopt zal het je verbazen hoeveel weinig relevante games daar nog tussen staan als het gaat om exclusiviteit.

  Oh Microsoft zal zeker niet heilig zijn hoor, dat beweer ik volgens mij ook nergens.
  Kunnen we ook prima als feit bestempelen.

  Als dit waar is, let wel ALS (is dus nog geen feit klopt) dit waar is, zit meneer Ryan de EU simpelweg voor te liegen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 30 januari 2023 11:53
  Ahh fijn, een artikel over de Activision overname, die zien we veel te weinig. Ik pak de popcorn vast.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Roolio

  • 30 januari 2023 18:32
  @The_Stifmeister
  Nou, bespaar je de moeite.
  Weer hetzelfde slappe geleuter als altijd (in de comment sectie).
  Pffff

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 30 januari 2023 21:54
  @Roolio
  Haha ongelofelijke he. En altijd dezelfde droeftoeters die met elkaar in discussie gaan en elkaar voor de 35e keer met dezelfde argumenten bestoken. Je zou denken dat ze er wel een keer genoeg van hebben. Gelukkig niet overigens anders zou het zonde van mn popcorn zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Liquidshake

  • 30 januari 2023 12:01
  In hoeverre moet dit weer serieus genomen worden? Het is weer Microsoft die wat roept over Sony, zoals de afgelopen 10 keer het geval is geweest. Microsoft moet eens stoppen met het opzoeken van aandacht en zich gewoon focussen op hun eigen zaak, want dit begint wel zielig te worden. Verder wil ik er geen woorden aan vuil maken, want wordt toch een uitzichtloze discussie

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Riyakuya

  • 30 januari 2023 12:06
  Ik walg er nog altijd van dat Sony dit soort zaken beinvloed en doet alsof het een slachtoffer is terwijl ze zelf exact hetzelfde doen al zij het niet door een overname maar door exclusiviteit te kopen. Dat Sony onzin verkondigt aan andere partijen is dan ook niet verrassend. Ze zijn gewoon treurig bezig terwijl ze de koppositie hebben. Microsoft is grotendeels een softwarebedrijf en maakt ook de meeste inkomsten vanuit software. Ze zouden werkelijk dom zijn als ze een succesvolle franchise als Call of Duty niet multi platform maken. Dat is een enorme zak aan inkomsten die ze dan mislopen, juist omdat de PlayStation community erg groot is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • gimbal2

  • 30 januari 2023 12:25
  @Riyakuya Je zou kunnen stellen dat CoD de poot tussen de deur is die Microsoft kan gebruiken om de XBox bij Playstation liefhebbers naar binnen te krijgen.

  Ik zou ze dat niet kwalijk nemen, ik ga het Microsoft niet verwijten dat CoD zo populair is. Dat hebben de gamers zichzelf aangedaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Riyakuya

  • 30 januari 2023 14:03
  @gimbal2 dat betwijfel ik gezien ze hebben aangegeven dat het identiek aangeboden zal worden inclusief alle content etc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • JustlikeNiko

  • 30 januari 2023 12:56
  @Riyakuya Als je die redenering volgt zouden ze Starfield ook wel naar de PS5 kunnen brengen. Dan kunnen ze veel meer exemplaren verkopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr.Happy

  • 30 januari 2023 13:06
  @JustlikeNiko CoD is qua jaarlijkse omzet veel groter dan eender welke Bethesda-IP, dus in dat geval zou het dom zijn. Het zou imo ook veel CoD-gamers in het harnas jagen tegen Xbox.

  Starfield zou idd meer verkopen dan, maar zie je Sony God of War of Nintendo Zelda naar andere platformen brengen hoewel ze daar ook meer mee zouden verkopen? Bepaalde IP's moet je gewoon voor jezelf houden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • JustlikeNiko

  • 30 januari 2023 13:29
  @Mr.Happy ik zei dat als je die redenatie volgt Starfield naar de PS5 zou moeten komen. Waarom zou Sony GOW naar een platform brengen wat veel minder verkoopt. Ze verdienen al genoeg op hun eigen platform.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr.Happy

  • 30 januari 2023 13:43
  @JustlikeNiko omdat meer geld gewoon meer geld is? :-)

  Xbox heeft console en PC om geld aan te verdienen, en de markt verdeling voor consoles is nog wel in het voordeel van Sony, maar niet zo groot meer dan vorige gen, dus dat genoeg verdienen zal nog wel meevallen deze keer.
  Tegelijk vermoed ik dat ze dat marktaandeel meer in evenwicht willen krijgen, en daarvoor heb je ook exclusieve content nodig.

  Je kan als platformhouder in die optiek moeilijk alles van je eigendommen gaan multiplat maken, want dan heb je helemaal geen argument meer voor je eigen platform he.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Liquidshake

  • 30 januari 2023 13:09
  @JustlikeNiko Starfield zou oorspronkelijk ook op ps5 uitkomen, maar daar heeft Microsoft een stokje voor gestoken. Dat neemt hij weer niet mee in zijn vrij nietszeggende rant.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr.Happy

  • 30 januari 2023 13:17
  @Liquidshake wat ik ook zal meenemen in mijn nietszeggende gejank is dat Starfield eigenlijk ook een betaalde exclusive moest worden voor PS5 net zoals Deathloop en Ghostwire Tokyo maar Bethesda en Sony kwamen er niet uit.
  Maar dat vermeld je er liever niet bij want dat past niet in je "argument" he losertje?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.