Na Microsoft is het nu Sony die met haar console de online markt betreedt. Na de launch van Xbox LiVe, komt Sony nu PS2 Network Gaming. In samenwerking met KPN en PlanetInternet zal op 3 september dit jaar het platform voor het publiek te bereiken zijn. Vooralsnog is het gehele platform gratis, Sony heeft dit minpunt aan Xbox LiVe als haar grootste pluspunt gemaakt en heeft zo het gebruik van een creditcard onnodig gemaakt. Helaas zal er voor games als Everquest nog wel maandelijks betaald moeten worden. Hoe je voor deze servers moet betalen is vooralsnog niet duidelijk geworden, het kan best zijn dat je voor deze MMO games alsnog een Creditcard nodig hebt. Het gehele PS2 online platform zal anoniem zijn voor de gamer, geen N.A.W gegevens zijn vereist om een gamertag te kunnen krijgen en deze tag kan je op elk moment aanpassen.

Sony host voor haar First Party titels zelf de servers, dat houdt in dat er aan deze games zoiezo geen kosten verbonden zijn. Alle andere developers zullen hun eigen servers hosten en draaien dus zelf voor de service en kosten op. Je kunt jezelf registreren bij het NGS, Network Gaming Service, om zo op gemodereerde servers te spelen. Wil je zonder regels gamen, dan kan je gewoon weg inloggen op de standaard servers zonder moderatie. Valsspelen, schelden en andere vervelende aspecten van gamen worden hier toegelaten omdat er geen moderatie plaatsvindt. Het geheel zal dus in handen zijn van de spelers zelf of de host van de server.De lancering verloopt in 2 stappen. Op 13 juni verschijnt het actiespel SOCOM: US Navy Seals op de markt, de eerste online consolegame met spraakcommunicatie tussen spelers, samen met de SOCOM Voice Communication hoofdtelefoon. Gelijktijding met deze release starten de Nederlandse try-outs en zullen 1000 uitverkoren testers al online kunnen gamen. In september zal de Playstation2 Network Adapter in de winkels liggen voor de prijs van €35,- euro, samen met een handige Network Acces Disk (NAD) die de speler in geen tijd online brengt. Playstation2 Network Gaming betekent daarmee in de meeste gevallen simpelweg inloggen en gamen zonder te betalen! Hoewel het content bedrijven vrij staat daar zelf invulling aan te geven.Om het gehele platform en haar content te beveiligen heeft Sony een nieuw product ontwikkeld. DNAS (Dynamic Network Authentication System) wordt gebruikt en beheerd door Sony Computer Entertainment en biedt een combinatie van codes die bijna even uniek zijn als het menselijk DNA. Een combinatie tussen hardware chipsets, memory cards, netwerk adapters en games worden gecontroleerd en krijgen een uniek, beveiligd signaal. Dat betekent ook een belangrijke stap in de strijd tegen piraterij, omdat illegale kopieën deze signalen niet bevatten.

Mocht je op 13 juni SOCOM aanschaffen, wees dan snel met het opsturen van het bijgeleverde foldertje, 1000 BETA testers is niet gek veel. Maar niet getreurd, mocht je niet een van de uitverkorene zijn, September is sneller hier dan je denkt!