Sony kondigt vandaag alweer het derde deel aan in de populairste online reeks voor de Playstation 2, SOCOM: U.S. Navy SEALs. Het derde deel heet, niet geheel onverwacht, SOCOM III: U.S. Navy SEALs, en belooft op aardig wat punten verbetering ten opzichte van zijn voorlopers. Vooralsnog heeft Sony zich alleen nog uitgelaten over het singleplayergedeelte, dat alvast een aantal interessante vernieuwingen belooft.

Zo spelen voertuigen in SOCOM III een belangrijke rol. Je kunt onder andere Humvees, tanks en boten besturen. De voertuigen zullen ook goed van pas komen, want de omgeving waarin je speelt is vele malen groter dan in voorgaande delen, iets wat men via streaming-technologie heeft weten te bewerkstelligen. Het speelveld wordt dus tijdens het spelen ingeladen, en niet meer in zijn geheel van te voren.

Hierdoor zijn de missies ook wat langer en uitgebreider geworden, maar er zijn nu voldoende checkpoints tijdens de missies om frustratie te voorkomen. Ook wordt er in het oplossen van de missies meer creativiteit van de speler gevraagd, omdat er vaak meerdere mogelijkheden zijn om een bepaald doel te bereiken.

Op het vlak van AI staan ons ook de nodige verbeteringen te wachten. Zo zullen je teammates je beter bijstaan en zullen de vijanden beter met elkaar samenwerken om zo gecoördineerde aanvallen uit te voeren. Het geven van opdrachten aan je teammates is in SOCOM III ook een stuk eenvoudiger door context-afhankelijke menu's waarin je de opdrachten uit kunt kiezen.

In totaal zal SOCOM III maar liefst 31 wapens en 21 verschillende aanpassingen aan je wapens bieden, wat het totaal op meer dan duizend combinaties brengt. Helaas zullen we nog wel even op SOCOM III moeten wachten. De Amerikaanse release staat voor deze herfst geplanned en mocht Sony hetzelfde doen als bij de voorgaande delen in de reeks, dan zal de Europese release nog een half jaartje langer op zich laten wachten. Meer screenshots met veel dezelfde tafereeltjes, vind je hier.