Miljoenen PS3-gebruikers recht op vergoeding wegens Linux-zaak | Gamer.nl

Miljoenen PS3-gebruikers recht op vergoeding wegens Linux-zaak | Gamer.nl

Na zes jaren procederen gaat Sony de prijs betalen voor het verwijderen van Linux-ondersteuning op PlayStation 3 middels een systeemupdate in 2010. Sony en advocaten die miljoenen PlayStation 3-gebruikers vertegenwoordigen bereikten het akkoord afgelopen vrijdag.

Volgens het akkoord, dat volgende maand door de rechter wordt doorgelicht, moet Sony 55 dollar betalen aan elke PlayStation 3-gebruiker die in aanmerking komt. Daarnaast moet het bedrijf 9 dollar betalen aan consumenten die een PlayStation 3 hebben gekocht op basis van Sony's beweringen over de Other OS-functionaliteit, die gebruikers in staat stelde om Linux op de console te installeren.

De Other OS-functie werd volgens Sony "wegens veiligheidsredenen" verwijderd middels een software-update. Het bedrijf was bezorgd dat de functie misbruikt zou worden om piraterij mogelijk te maken op het apparaat. Volgens Sony hadden gebruikers zelf de keuze om de update wel of niet te installeren, maar zonder de meest recente firmware kunnen de nieuwste games niet online gespeeld worden en is het onmogelijk om verdere updates te ontvangen.

Sony moet naast de schadevergoeding aan gebruikers tot 2,25 miljoen dollar aan kosten betalen aan advocaten die de zaak hebben aangespannen. Zij vertegenwoordigen de miljoenen gebruikers die een PlayStation 3 hebben gekocht tu en 1 november 2006 en 1 april 2010 en daardoor in aanmerking komen voor de vergoeding.

Gamers in de Verenigde Staten die een PlayStation 3 hebben gekocht en gebruik hebben gemaakt van de Other OS-functie komen in aanmerking voor het bedrag van 55 dollar. Zij moeten onder eed verklaren dat zij een PlayStation 3 hebben gekocht en Linux op het apparaat hebben geïnstalleerd. Daarnaast moet er een bewijs van aankoop, serienummer, inlog-gegevens en bewijs dat er gebruik is gemaakt van Linux overhandigd worden.

Om in aanmerking te komen voor 9 dollar moeten gebruikers verklaren dat zij "waarde en/of gewenste functionaliteit hebben verloren of op een andere manier zijn benadeeld ten gevolge van Firmware Update 3.21 uitgebracht op 1 april 2010".

Sony zegt hun gebruikers over de overeenkomst te informeren via e-mail en social media. De zaak wordt op 19 juli in Californië voorgeleid.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou