Naar verluidt zouden sommige Vita's onder meer zonder aanleiding uitvallen, vastlopen, vertragen en problemen vertonen bij het registreren van een PlayStation Network-account. Het is niet ongebruikelijk dat een hardwarelancering gepaard gaat met technische problemen. Hoe wijdverspreid de issues zijn is onbekend, maar uit Sony's statement blijkt dat relatief veel mensen problemen hebben ondervonden met hun hardware. 

Er is reeds een eerste firmware-update voor de Vita verschenen die een aantal van de klachten moet aanpakken. Andere oplossingen biedt Sony nog niet, maar naar verwachting zullen softwarematige problemen binnekort worden opgelost middels volgende firmware-updates en kunnen consumenten met hardwareproblemen hun handheld omruilen.

22 februari

De PlayStation Vita is sinds 17 december beschikbaar in Japan en is in de eerste twee dagen op de markt 312 duizend keer verkocht. Het apparaat wordt op 22 februari verwacht in Europa. Er zijn twee versies van de Vita, een met functionaliteiten voor 3G-internet, WiFi-internet en GPS voor 299 euro en een van 249 euro die geen GPS- en 3G-ondersteuning biedt.