Hoewel Sony samen met een hoop partners nu al drie jaar lang druk in de weer is met de ontwikkeling van het Blu-ray formaat als opvolger van de DVD, en Toshiba hetzelfde doet met HD-DVD, overwegen beide partijen momenteel om samen tot één standaard formaat te komen. Zo wordt een oorlog tussen beide formats voorkomen en dat zal alleen maar gunstig zijn voor de consument aldus Toshiba.

Het is nog onduidelijk wat dit voor de PS3 zal betekenen. De spelcomputer had altijd als voorname taak om het Blu-ray formaat in grote getale aan de man te brengen, zoals de PS2 dit destijds ook deed met DVD. Het zou kunnen dat men de PS3 nu gaat voorzien van dit nieuwe formaat, mochten beide partijen het eens worden over een samenwerking. Het is alleen even de vraag of er nog genoeg tijd is om deze technologie volledig te ontwikkelen en vervolgens voor een schappelijke kostprijs in de PS3 te implementeren, wanneer deze ergens volgend jaar zal verschijnen. In elk geval is Sony van plan om de disc-structuur van Blu-Ray te gebruiken en de software voor HD-DVD. Toshiba is echter voorstander van de HD-DVD discstructuur, omdat deze meer lijkt op het huidige DVD formaat, waardoor backwards compatibility beter gerealiseerd kan worden. Zij willen dan aan de andere kant wel de meerdere laags opname technologie van Blu-Ray gaan toepassen.

Overigens heeft Toshiba toegezegd dat men wel gewoon HD-DVD spelers aan het einde van dit jaar zal gaan leveren. We hoeven er dan ook niet gek van op te kijken dat ook Sony hierin door zal zetten wat Blu-Ray betreft. Beide formaten bieden een aanzienlijk grotere opslagcapaciteit dan normale DVD's en zijn daardoor helemaal klaar voor het HDTV tijdperk met een nog aanzienlijk scherper beeld en helderder geluid.