Sony Computer Entertainment America gaat bijvoorbeeld de Game Changers Challenge ondersteunen, waarbij de focus ligt op het creëren van originele levels in het PlayStation 3-spel LittleBigPlanet. Hiervoor doneert het bedrijf onder andere duizend PlayStation 3-systemen.

"We zijn blij met de mogelijkheid om mee te doen en ondersteuning te bieden aan de Game Changer Challenge die vandaag is aangekondigd", aldus de directeur van Sony Amerika, Jack Tretton. "Het zet een schijnwerper op het innovatieve medium van videogames en digitale entertainment."

Webbrowser

Een ander initiatief is de STEM National Video Game Competition. In deze competitie kunnen Amerikaanse jongeren uit de leeftijdsgroep 4 tot 8 jaar, 8 tot 12 jaar en 12 tot 16 jaar een idee indienen dat omgezet kan worden naar een webbrowsergame. De winnaar van de wedstrijd wordt in de zomer van 2010 bekendgemaakt tijdens de E3, één van de grootste gamebeurzen ter wereld, en ontvangt een geldprijs van 300.000 dollar (zo'n 200.000 euro).

"Om de volgende generatie van epische games en ongelooflijk diepgaande verhalen te creëren, moet de Amerikaanse jeugd een strategisch en analytisch vermogen hebben, naast de mogelijkheid om problemen op te lossen", aldus ESA-baas Michael D. Gallagher. "Ik hoop dat [deze competitie] spellen voortbrengt die een blijvende indruk achterlaten op het [wetenschappelijke] vermogen dat onze scholieren zo hard nodig hebben."