Zo is Microsoft volgens bronnen bij Engadget bezig met het ontwikkelen van een sensor-bar om bewegingen van het hele lichaam en geluiden te registreren. De sensor zou het gebruik van een controller overbodig maken. De website meldt verder dat het gaat om een apparaat met een microfoon en een camera.

De toepassingen van de bewegingsgevoelige controller zijn divers. Zo zou het bij vechtgames mogelijk zijn om daadwerkelijk fysiek te trappen of te slaan, maar ook kleine handbewegingen zouden accuraat worden geregistreerd. Verder moet het apparaat videoconferencing mogelijk maken en kun je bij partygames je tegenstanders live zien. De sensor-bar registreert alleen de persoon die speelt en geen spelers in de omgeving. Naar alle verwachting wil Microsoft met het apparaat meeliften op het succes van de Wii-controller.

Opvolger Sixaxis

In de herfst van 2008 vroeg Sony al patenten aan op een nieuwe motion-sensing controller, zo gaan de geruchten. Deze werkt waarschijnlijk met LED's en een kleine webcam om bewegingen van de controller te registreren. Omdat de webcam de omvang en de kleur van licht kan vastleggen, zou het wel eens kunnen zijn dat deze veel preciezer functioneert dan de Wii-mote. Deze mogelijke opvolger van de Sixaxis zal ook uit elkaar te halen zijn.

Als deze geruchten waar blijken, zullen we er waarschijnlijk meer over leren op de E3 in juni.

Microsoft's mogelijke bewegingsgevoelige controller

Sony's mogelijke bewegingsgevoelige controller