Sony erkent in een statement op het Europese PlayStation Blog dat er illegale software voor de Playstation 3 is vrijgegeven door hackers en het hiermee mogelijk is om ongeautoriseerde en illegale software af te spelen. Het gebruik van zulke apparaten of software is in strijd met de Algemene Voorwaarden die de eigenaar heeft ondertekend voor gebruik, meldt Sony.

Overtreding

"Mochten deze voorwaarden geschonden worden, dan vervalt de garantie op het systeem. Het kopiëren of spelen van illegaal verkregen software is een overtreding van internationale copyrightwetten", luidt het statement. "Gebruikers van apparaten die illegaal verkregen software afspelen zullen de toegang tot het Playstation Network en andere Playstation 3-diensten permanent worden ontzegd. Om dit te voorkomen dient de consument direct alle illegaal verkregen software te verwijderen van zijn apparaat."

Op de Europese PlayStation Blog benadrukt Sony dat softwarepiraterij een gevaar is voor de game-industrie en de spelervaring van loyale PlayStation-gebruikers kan schaden. Om die reden zullen softwarepiraten worden afgesloten van het PlayStation Network. "We beschermen onze zaken en behouden op deze manier de eerlijke game-ervaring die de speler verwacht en verdient". De blog besluit met de woorden dat de maatregelen niet gelden "voor de overgrote meerderheid van de gebruikers en die hoeven zich dan ook geen zorgen te maken."

Hack

Het is sinds kort mogelijk om illegaal verkregen games te spelen op een PlayStation 3. Hacker George "Geohot" Hotz heeft de zogenaamde rootkey van de PS3 begin dit jaar achterhaald en vrijgegeven. Met deze informatie is het mogelijk om via torrent-sites verkregen games op het apparaat af te spelen. Sony is in een juridische strijd verwikkeld met George Hotz om hem tot verantwoording te roepen. Killzone 3 is de eerste grote PlayStation 3-titel die voor release al op downloadsites te vinden is.