Volgens Activision kunnen spelers met de hulp van het zogeheten Portal of Power, hun Skylanders-figuren tot leven laten komen in het spel. De informatie van zo'n figuur wordt meegenomen naar elk platform waar het spel op gespeeld wordt, zij het de Xbox 360, PlayStation 3, PC, Nintendo 3DS, Wii of verschillende mobiele platformen. Het wordt beschreven als de "eerste cross-platform gameplay ervaring ooit".

"Stel je voor, dat een kind zijn Skylanders-speelgoed tot leven wekt op zijn Xbox 360, en de volgende dag hetzelfde doet op de PlayStation 3 van een vriend, waarna hij het tot leven brengt op zijn 3DS en het speelt achterin de auto van zijn ouders, om het de volgende dag op het internet tot leven te wekken, en terwijl hij dit doet, de kracht van zijn personage alsmaar toeneemt op al deze platformen," aldus Eric Hirshberg, CEO van Activision Publishing.

Speelgoed

In Skylanders Spyro's Adventure nemen spelers de rol aan van een Portal Master, die controle heeft over dertig verschillende personages. Elk personage is een beschermer van Skylands, een wereld die overgenomen is door een Portal Master genaamd Kaos. Kaos heeft alle personages bevroren en naar de aarde verbannen. Deze personages zijn als figuurtjes te koop in winkels, waaronder Toys "R" Us, en kunnen vervolgens in het spel in het leven geroepen worden.