Twee keer zo lang komt waarschijnlijk neer op ongeveer tien uur aan gameplay. Bovendien krijgen spelers hulp van een Personality Sphere, genaamd Wheatley. Nadat Wheatley is bevrijd, aan het begin van het spel, zal hij de speler begeleiden en met komische opmerkingen verder loodsen. Dat gaat mis wanneer Wheatley per ongeluk GlaDOS activeert, de computer die de speler in het eerste deel gevangen houdt. GLaDOS ontwaakt en besluit de hele Aparature Science Facility opnieuw op te bouwen.

Nieuwe items

Portal 2 bevat vele nieuwe items en elementen die de puzzels ingewikkelder zullen maken in vergelijking met het eerste deel, zo blijkt onder andere uit de vrijgegeven gameplaybeelden. De Excursion Funnel is bijvoorbeeld een blauwe lichtstraal die de speler en voorwerpen kan verplaatsen. Alles wat in deze straal komt, wordt als een soort lift in een bepaalde richting verplaatst.

Aerial Faith Plates lanceren spelers de lucht in en Thermal Discouragement Beams doden alles op hun pad. Deze rode laserstralen moeten vaak herleid worden om deuren te openen. Dat herleiden kan met zogenaamde Weighted Pivot Cubes. Pneumatic Diversity Vents zijn doorzichtige kokers die werken als stofzuigers. Deze waren ook te vinden in het eerste deel, maar in Portal 2 kunnen de openingen ook gebruikt worden om voorwerpen op te zuigen.

Tot slot zitten er in ieder geval twee soorten gels in de game die, onder andere met portals, op de grond geplaatst kunnen worden: de blauwe Repulsion Gel en de oranje Propulsion Gel. Vanaf de blauwe gel is het mogelijk veel verder te springen, met oranje gel worden spelers aanzienlijk sneller.

Coöp

Portal 2 zal ook een unieke coöperatieve modus bevatten. Deze optie speelt zich in een totaal andere setting af dan de singleplayer en zal een ander verhaal vertellen in de Aperature Science Facility. Er is nog niet veel bekendgemaakt over deze modus, behalve dat je zult spelen als robots, geïnspireerd op zowel turrets als de Personality Sphere. Bovendien zal ook deze optie twee keer zo lang zijn als de singleplayer uit het eerste deel, zo vertelt Doug Lombardi van Valve aan GameTrailers.

Al het nieuws live vanuit Los Angeles: Gamer.nl/E3