SGP en ChristenUnie voorstanders verbod op gewelddadige games | Gamer.nl

SGP en ChristenUnie voorstanders verbod op gewelddadige games | Gamer.nl

Na een rondvraag bij de politieke partijen en een blik in het verkiezingsprogramma meldt href="http://www.insidegamer.nl/nieuws/127005/sgp-en-christenunie-voorstanders-van-verbod-op-gewelddadige-games">InsideGamer</a> dat de SGP en de ChristenUnie voorstander zijn van een verbod op gewelddadige games.

D66 en PvdA melden tevreden te zijn met de huidige wetgeving en leeftijdscategorisering en niet te willen ingrijpen op dit gebied, de andere partijen waren niet beschikbaar voor commentaar. Onder andere GroenLinks liet in de vorige verkiezingscampagne al weten tegen een dergelijk gamesverbod te zijn.

In SGP’s standpuntenoverzicht voor de verkiezingen van morgen is een speciaal deel over geweld in games ingericht. Hierin wordt duidelijk dat de partij voorstander is van een verbod op gewelddadige games. De SGP noemt games waarin (veel) geweld op de gebruiker wordt losgelaten “moreel verwerpelijk”; volgens het verkiezingsprogramma is geweld niet goed te praten, “en al helemaal niet als dat ‘voor de lol’ is, zoals bijvoorbeeld in sommige films en games.”

Op veel bijstand in de Tweede Kamer hoeft de SGP waarschijnlijk niet te rekenen, na een rondvraag laat alleen de ChristenUnie aan InsideGamer weten iets voor het verbod te voelen: “De ChristenUnie is er een voorstander van dat zeer gewelddadige games worden verboden.”

Tegenstand vindt de SGP bij onder andere D66 en de PvdA. D66 meldt te vinden dat volwa enen “uitstekend zelf kunnen bepalen welke films ze willen kijken en welke games zij spelen” en dat de partij geen voorstander van censuur is. Wat betreft de invloed die geweld mogelijk heeft op kinderen is de partij duidelijk: de leeftijdsadviezen op games en ook films zijn voldoende, en de verantwoordelijkheid ligt bij de ouders om te bepalen wat hun kind wel of niet mag spelen en kijken.

Ook de PvdA vindt de bestaande leeftijdsadviezen genoeg: “Als PvdA zijn we blij dat er een adviesleeftijd op games staat. Zo voorkom je dat jongeren games gaan spelen die niet voor hen geschikt zijn. We denken dat dit op dit moment voldoende is om jongeren te beschermen tegen de invloed van games geen reden om nu actie te ondernemen.” Daarnaast meldt de partij dat als er in de toekomst een game komt waarbij de leeftijdscategorisering tekortschiet, er Kamervragen gesteld gaan worden om een mogelijk verbod tot stand te brengen.

Onder andere de PVV, GroenLinks en het CDA waren (nog) niet in staat om te reageren op de kwestie. De VVD meldt geen standpunt geformuleerd te hebben, maar zei vier jaar geleden nog tegen een verbod op gewelddadige games te zijn. Tijdens de verkiezingsperiode van 2012 meldden ook SP en GroenLinks aan Tweakers tegen een dergelijk verbod te zijn, er is geen reden om aan te nemen dat die standpunten zijn gewijzigd.

Van een meerderheid in de Tweede Kamer is dus bij lange na geen sprake en daarom hoeven gamers zich geen zorgen te maken dat gameverboden als die in bijvoorbeeld Duitsland ook in Nederland tot stand komen.

Dat wil echter niet zeggen dat de SGP bij de pakken neer gaat zitten, nieuwe games als Friday the 13th illustreren immers dat het nog lang niet gedaan is met (sadistisch) geweld in games. Recentelijk onderzoek heeft echter uitgewezen dat geweld in games niet gelinkt kan worden aan een versterkte agre ie bij gamers, dus de SGP lijkt vooralsnog geen been te hebben om op te staan.

Geschreven door Marvin Toepoel

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou