Serious Sam 3 dient als prequel voor het eerste deel, Serious Sam: The First Encounter, en is gesitueerd in het Egypte van de tweeëntwintigste eeuw. De game is net als zijn voorgangers een snelle shooter die veel vijanden tegelijk op de tegenstander afstuurt in grote buitenomgevingen. De speler kan ze in zijn eentje te lijf gaan, maar net als het tweede deel heeft Serious Sam 3 ook een coöperatieve multiplayermodus voor zestien spelers. Daarnaast bevat de game verschillende competitieve multiplayermodi.

Nieuw in Serious Sam 3: BFE zijn verschillende slagen waarmee vijanden die zich dicht bij de speler bevinden op gewelddadige wijze worden afgemaakt. Spelers gebruiken deze acties en de verschillende vuurwapens in hun strijd met de monsters, waaraan twee nieuwe soorten zijn toegevoegd: de Scrapjack en torenhoge Khnum. 

Serious Sam

De eerste Serious Sam, The First Encounter, kwam uit in 2001. The Second Encounter volgde in 2005. In 2009 en 2010 werd er van beide delen een downloadbare HD-remake uitgebracht voor Xbox 360 en PC. Zowel de originele games als de remakes werden ontwikkeld door Croteam.