De dag 23 Januari 2001 ligt nog vers op mijn netvlies. Sega maakte bekend officieel te stoppen met de Dreamcast en de productie per eind Maart stop te zetten. Vlak daarna ontvingen we de berichten dat ze third party ontwikkelaar werden net als Squaresoft en Electronic Arts. De toekomst zag er toch nog rooskleurig uit voor Sega, een bedrijf dat bekend staat als één van de betere gameontwikkelaars.

Leuk en aardig allemaal maar een tijdje geleden werk bekend dat de Dreamcast nog tot 2002 in de winkels te verkrijgen is. Hoewel, veel grote winkelketens hebben het vertrouwen verloren en de console is vaak slechts 399,- in de winkels.

Tevens gaf Sega al Chu Chu Rocket uit op de Gameboy Advance en volgende maand volgt Crazy Taxi op de PlayStation2. Hoe deze games zullen verkopen is vooralsnog onzeker maar men verwacht toch grote sommen geld voor Sega. Daarnaast kunnen we veel games voor de Xbox, PlayStation2 en Gameboy Advance verwachten en ook de PC valt zeker niet buiten de boot met games zoals House of the Dead 2 (met gun!) en Sega GT (verbeterde versie).

Omdat het nieuwe fiscale jaar echter is aangebroken (per 1 April) is Sega eigenlijk verplicht meer nieuwe plannen te tonen. Daarom ontvingen we vandaag een heel plan in de mailbox met daarin veel positieve gegevens voor zowel Sega als andere bedrijven.

Laten we beginnen met het minder goede nieuws. Om optimale resultaten te behalen heeft Sega besloten maar liefst 300 medewerkers voor Maart 2002 de laan uit te sturen. Ook zal de nieuwe softwaregigant proberen 20 tot 57 affiliates te verkopen. Het gaat hier over bedrijfjes die uiteindelijk toch minder goed bij het bedrijf Sega passen.

Het goede nieuws is dat Tetsu Kayama, de Co-CEO van Sega of Japan, bekend heeft gemaakt dat Sega naast de Xbox, PlayStation2 en Gameboy Advance óók de Gamecube gaat steunen. Voor het sluiten van het fiscale jaar in Maart 2002 kunnen we maar liefst 118 games verwachten. 65 Games daarvan komen uit op de Dreamcast en 53 stuks zullen worden gereleased worden op de Xbox, Gamecube, Gameboy Advance of PlayStation2.

Tot slot wil men in Japan de arcade business weer uitbreiden. Om dit te bereiken zijn er contracten getekend met Squaresoft en Sony. Er gaan zelfs geruchten dat Sega bezig is met een RPG in samenwerking met Squaresoft die ook in de arcade uitkomt. Hoe ze dit willen klaarspelen is nog onduidelijk. Ook zou Miyamoto samen met Yu Suzuki een game aan het maken zijn maar dit is een wel heel erg onwaarschijnlijk bericht.

De koers van Sega steeg vandaag plotseling met 7.5%, dus de nieuwe plannen vallen positief. Ik denk persoonlijk ook dat het erg goed is voor Sega en dat wij als Gamers er alleen maar meer van zullen genieten.

Update 22.45: Volgens Cloudchaser zal Sega maar liefst 23 titels uitbrengen op de Gamecube. Als Nintendo het goed vindt tenminste, want Sega is natuurlijk niet de eigen baas dit keer. De andere consoles krijgen relatief veel minder games en we kunnen dan ook wel stellen dat Sega veel meer interesse heeft in een Nintendo console.

Ook sub-bedrijven van Sega zoals AM2, Smilebit, Sonic Team en Amusement Vision ontwikkelen games voor de Nintendo Gamecube.

Phantasy Star Online schijnt trouwens ook op meerdere consoles uit te komen. Over welke consoles we het hebben is nog onduidelijk.