Fans van historische RTS games hoeven de komende tijd nog geen honger te lijden. Zo komt Eidos binnenkort met Imperial Glory en mogen we later dit jaar ook nog Age of Empires 3 en Rise & Fall verwelkomen. Ook in 2006 hoeft de RTS gamer niet stil te zitten, want vanuit Rusland mogen we dan onder andere de RTS Sparta: Ancient Wars verwelkomen. Dit spel wordt ontwikkeld door Torsten Hess, een van de mensen achter The Settlers, en stelt de historische achtergrond van de Spartanen centraal.

Het spel bevat dertig missies verdeeld over drie campagnes, waarin we drie verschillende volkeren mogen spelen. Je zult zowel op land als op zee mogen vechten met een ongelimiteerd aantal eenheden. De makers zijn in het bijzonder trots op de phsyics engine, die ook een belangrijke invloed uitoefent op de gameplay. Zo kan een olifant die op een meute soldaten afstormt, de krijgers met een grote boog de lucht in katapulteren.

Een andere unieke eigenschap van het spel zijn de transporteenheden, die de eigenschappen van de inzittenden aan zullen nemen. Zo zal een schip gevuld met werkers sneller kunnen varen, omdat de werkers harder kunnen roeien. Stop je je schip vol met boogschutters, dan zullen deze vanaf het dek pijlen op de vijand kunnen afvuren. Handig voor de tegenstander is dat je precies kunt zien wie er in een bepaald voertuig aanwezig zijn, zodat je weet welk gevaar je te wachten staat.