De meeste RPG's situeren zich in een sprookjesachtige fantasywereld, waarin elfjes, orcs en draken verslagen moeten worden door een gespierde held en zijn compagnons. Wanneer dit niet het geval is, dan speelt een RPG zich wel af in een sciencefiction-wereld waarin buitenaardse wezens door een in luchtdicht pak gehesen space marine om zeep worden geholpen. Alpha Protocol is een uitzondering op deze regels.

Alpha Protocol is namelijk een RPG die draait om een Jason Bourne-achtig spionagethema. De hoofdfiguur heet Michael Thorton en is relatief onervaren in het spionagevak. Dit komt goed uit voor een RPG, waarin het belangrijk is ervaring op te doen en nieuwe vaardigheden aan te leren. Afhankelijk van de acties die je gedurende het spel doet, zal het hoofdpersonage zich anders evolueren.

Het team achter deze game is Obsidian Entertainment, dat in het RPG-genre al furore maakte met Knights of the Old Republic 2 en Neverwinter Nights 2. Ondanks dat Alpha Protocol er misschien uitziet als een doorsnee actiegame, kunnen we het de mensen van Obsidian wel toevertrouwen dat het spel in de kern een echte RPG is. SEGA heeft een aantal nieuwe screenshots vrijgegeven van Alpha Protocol die zijn te bekijken op onze gamepagina.