Prey is een nieuwe first-person shooter van 3D Realms, die zich laat inspireren op een gecancelled project van de ontwikkelaar uit 1998. Prey werd destijds afgevoerd omdat alle manschappen bijgezet moesten worden voor Duke Nukem Forever. Daarom heeft men ervoor gekozen om Prey dit keer uit te besteden aan een andere ontwikkelaar en wel Human Head Studios, bekend van Rune.

Prey vertelt een nogal vreemd verhaal van een Indiaan genaamd Tommy, werkzaam in een garage, wie met zijn volk wordt ontvoerd naar een ruimteschip dat de aarde omcirkelt. Daarin dient hij zichzelf en zijn vriendin te redden en uiteindelijk, zelfs zijn planeet. Het spel belooft een diep en emotioneel verhaal met elementen als liefde en opoffering. Ahum!

Het unieke spelelement van Prey vinden we terug in de 'portal technologie', die ook in het originele concept al aanwezig was. Portals zorgen ervoor dat vijanden uit het niets kunnen verschijnen, wat nieuwe strategische speelwijzen met zich mee brengt. Je kunt het ook zien als een visueel aangeklede versie van spawning. Grappig is wel dat de portalen ook ergens naartoe gaan en dat je die locatie, in het portaal kunt zien. In multiplayer kun je zelf portalen opwerpen en er zelfs doorheen schieten, wat voor hectische taferelen kan zorgen. De Doom 3 engine zorgt voor de grafische power van het spel.