Op de Games Convention heeft uitgever Ubisoft het doek van Dark Messiah of Might and Magic getrokken, een nieuwe eerstepersoons actiegame ontwikkeld door Arkane Studios (bekend van Arx Fatalis). Dark Messiah speelt zich af in een wereld genaamd Ashan, het universum waar alle toekomstige Might & Magic games van Ubisoft zullen kamperen. De wereld van Ashan wordt bedreigd door een apocalyptische voorspelling genaamd de Dark Messiah en het is aan de speler de wereld voor diens eind te behoeden.

Je kruipt hiervoor in de huid van Sareth, een jonge held die getraind is om te vechten tegen de Dark Messiah. Hoewel het spel op de eerste plaats een actiegame is, kent het wel een dun laagje RPG-invloeden, wat ook logisch is gezien de achtergrond van de ontwikkelaar. Je kunt uit drie verschillende klassen kiezen in de singleplayer, te weten warrior, mage of assasin.

De vaardigheid van Sareth neemt tijdens het vechten toe, wat je later in het spel in staat stelt betere wapens en/of spreuken te gebruiken. Er zijn vier statistieken die bijgehouden worden, bestaande uit schade, gezondheid, snelheid en tegenstand. In totaal kent Dark Messiah of Might & Magic twaalf singleplayer leves en zijn er zo'n veertig wapens te hanteren.

Naast singleplayer is er ook een uitgebreide multiplayer aanwezig, waarin er twee speelbare facties (mensen of de undead) met ieder vier klassen voorhande zijn. Het spelerlimiet is vastgesteld op 32 en de modes zullen zowel simpel als wat ingewikkelder zijn. De Evolution mode is een voorbeeld van een wat 'moeilijkere' mode. In deze mode neem je ervaring uit vorige potjes mee naar de volgende ronde, waarmee je later weer nieuwe wapens en dergelijke aan kunt schaffen.

Er is echter meer dan alleen woorden verschenen. Ook de eerste zeven screenshots van het spel zijn vrijgegeven. Eerder werd al bekend gemaakt dat men voor Dark Messiah gebruik maakt van Valve's Source engine, de grafische motor van het alom geprezen Half-Life 2. Om de vaardigheid van Arkane Studios met de Source engine te wegen, aanschouw je de plaatjes die verspreid over dit bericht staan. Dark Messiah of Might & Magic komt ergens in 2006 uit voor de PC.