Alpha Prime is een futuristische first-person shooter van Black Element Software, de ontwikkelaar van het goed hard geflopte Shade: Wrath of Angels, dat ondanks een ontwikkelcyclus van een aantal jaren, zijn verwachtingen niet wist in te lossen. Met Alpha Prime, sowieso een originele titel voor een spel, heeft men dus heel wat recht te zetten.

Met Alpha Prime legt Black Element de nadruk op het singleplayer gedeelte. Het spel kent een sterke verhaallijn geschreven door de Tsjechische science-fiction schrijver Ondrej Neff. Als speler ga je op onderzoek in een astroïdemijn waar op mysterieuze wijze werknemers verdwenen zijn.

Aangekomen in het mijnencomplex kun je behoorlijk wat tegenstand verwachten, die je met een groot arsenaal aan wapens de kop in kunt drukken. Ook staan er diverse robots voor je klaar, waarop wapens gemonteerd zijn die je zult mogen gebruiken.

Black Element heeft een nieuwe versie van zijn Enforce 3D-engine geschreven voor het spel, die middels een physicsengine een heerlijk interactieve omgeving belooft, met onder andere breekbare objecten en de immer parate 'ragdoll physics'.