Nieuws
Nintendo Logo

Saoedi-Arabië koopt nog meer aandelen in Nintendo

Ook zijn er meer aandelen in EA en Take-Two gekocht

Geschreven door Michel Musters op
Een paar dagen nadat het Public Investment Fund van Saoedi-Arabië meer aandelen in Nintendo heeft gekocht, heeft men wederom aandelen gekocht.

Dat schrijft AP News. Vorig jaar kocht het PIF voor het eerst aandelen in Nintendo - het had toen 5,01 procent van alle aandelen in handen. Eerder deze week werd dat totale aandeel verhoogd naar 7,08 procent. En nu is dat aantal dus weer verhoogd, waardoor het op moment van schrijven 8,26 procent van alle aandelen in het bezit heeft.

Daarmee is Saoedi-Arabië de grootste aandeelhouder van Nintendo buiten het Japanse bedrijf zelf. Nintendo heeft zo'n tien procent van diens aandelen in handen. Een groot gedeelte van de aandelen is in handen van familieleden van Nintendo's eigen bestuursleden. Hoewel de hoeveelheid aandelen het PIF in principe het recht geeft om aanwezig te zijn tijdens bestuursvergaderingen, is het onwaarschijnlijk dat Saoedi-Arabië veel invloed op Nintendo kan uitoefenen - daar bestaan in Japan diverse beschermende wetten voor.

Dat neemt niet weg dat de investeringen van het Public Investment Fund, dat in het leven is geroepen om Saoedi-Arabië minder afhankelijk van winst gebaseerd op olie te maken, controversieel zijn in het Westen. Dit vanwege de problemen in het land omtrent menselijke rechten. Hoewel beursgenoteerde bedrijven niet kunnen bepalen wie hun aandelen koopt, gaat een deel van de winst die een bedrijf maakt naar het land via de aandelen die het in het bezit heeft.

Saoedi-Arabië investeert via het Public Investment Fund in een grote verscheidenheid aan bedrijven, ook binnen de game-industrie. Eerder investeerde men al in Activision-Blizzard, EA, Take Two, Capcom, Nexon en SNK. Van het laatstgenoemde bedrijf - bekend van games als Fatal Fury, King of Fighters en Metal Slug - heeft men inmiddels 96 procent in handen. 

Overigens blijkt uit hetzelfde artikel van AP News dat het PIF ook meer aandelen in Take-Two en EA heeft gekocht. Men heeft nu 5,8 procent van alle aandelen van EA in handen, en 6,8 procent van alle aandelen van Take-Two.

Nintendo zelf heeft op moment van schrijven nog altijd niet gereageerd op de aankopen van het PIF. Toen het fonds vorig jaar voor het eerst aandelen in Nintendo kocht, liet het bedrijf weten dat het hier pas achteraf weet van had.

Dit artikel delen:

Lees meer

Star Wars Jedi: Survivor-spelers kunnen ledematen afhakken Nieuwe Civilization-game in ontwikkeling
0

Reacties op: Saoedi-Arabië koopt nog meer aandelen in Nintendo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.