In het magazine worden een paar voorbeelden van deze opties gegeven. Zo kan een speler een toren aanvallen om die vervolgens te vernietigen, of de toren sparen om er juist later gebruik van te maken. Een ander voorbeeld is het kapen van een plezierjacht met prostituees aan boord. Dit schip kan bijvoorbeeld verkocht worden aan de eigenaar, maar de speler kan er ook voor kiezen het schip en de vrouwen te houden en als pooier geld te verdienen.

Verder omschrijft GameInformer een nieuw ervaringssysteem. Spelers kunnen tijdens het spelen ervaringspunten verdienen die de vechtvaardigheden van hun personage verbeteren en van invloed zijn op hoe dik of dun hij is. Ook kunnen spelers hun personage allerlei kostuums aantrekken zoals een ruimtepak, cowboypak, cheerleaderoutfit, piraten- en ninjakostuum.

Seksspeeltje

In Saints Row zit ook een wapen dat in het GameInformer-artikel wordt omschreven als een "gigantisch, zwabberend seksspeeltje". Net als de personages kunnen ook de wapens steeds verder ontwikkeld worden. Een shotgun krijgt zo bijvoorbeeld een derde loop. Elk wapen heeft bovendien een unieke 'nut shot'-mogelijkheid, waarmee tegenstanders in het kruis geraakt kunnen worden.

Een ander nieuw wapen in de game is de 'RC gun'. Hiermee kunnen spelers een zendertje op een auto schieten, waardoor deze op afstand bestuurd kan worden. Naarmate het spel vordert, ontwikkelt dit apparaat zich ook, waardoor spelers steeds grotere voertuigen kunnen besturen. Voertuigen kunnen op hun beurt ook worden aangepast; ze kunnen verbeterd worden of een ander uiterlijk krijgen.