Nieuws

Russische hackers dreigen beelden Stalker 2 uit te lekken

GSC Game World: 'Pogingen om ons te chanteren of te intimideren zijn volledig nutteloos'

Geschreven door Michel Musters op
Een Russische hackersgroep dreigt meer dan dertig gigabyte aan beelden van het nog uit te komen Stalker 2 uit te lekken.

Dat meldt The Gamer. Ontwikkelaar GSC Game World heeft een aantal eisen ontvangen om er voor te zorgen dat de beelden niet online worden geplaatst. "Heroverweeg jullie houding richting spelers uit Rusland en Wit-Rusland en biedt jullie excuses aan voor jullie houding tegenover de spelers in deze landen."

Verder wil de groep dat de game ook een Russische taaloptie krijgt en dat de ban op een account van een van de hackers op het officiële Discord-kanaal ongedaan wordt gemaakt. De hackers geven GSC Game World tot 15 maart om aan de eisen te voldoen. De beelden die de groep dreigt uit te geven zouden diverse spoilers bevatten voor "concepten" die nog niet aan het publiek zijn getoond.

GSC Game World, een ontwikkelaar uit Oekraïne, heeft zich meermaals uitgesproken over de invasie van Rusland in het land. Een deel van de ontwikkelaars zette diens werk eerder al voort in Tsjechië. Ook heeft het bedrijf de subtitel van diens aankomende game veranderd naar Stalker 2: Heart of Chornobyl. Chornobyl is de Oekraïense schrijfwijze van de naam.

De ontwikkelaar heeft ook gereageerd op de dreigementen van de hackers. "We zijn een Oekraïens bedrijf en, zoals de meeste Oekraïners, hebben we veel dingen meegemaakt die veel enger zijn: verwoeste huizen, geruïneerde levens en de dood van veel geliefden. Pogingen om ons te chanteren of te intimideren zijn volledig nutteloos."

Het bedrijf roept fans op om - mochten de beelden uitlekken - ze niet te bekijken en de informatie niet te verspreiden. "Oud en onafgemaakt werk kan een vertekend beeld geven van de uiteindelijke game." Het complete statement van GSC is hieronder te lezen.

Stalker 2 komt in de loop van dit jaar uit op pc, Xbox Series X en S en Game Pass. De game is drie maanden exclusief voor Microsoft - daarna kan het spel op andere consoles zoals PlayStation 5 uitkomen, al zijn andere platformversies niet officieel aangekondigd. Stalker 2 werd meerdere malen uitgesteld, mede vanwege het feit dat GSC Game World de game ontwikkelt tijdens de oorlog in Oekraïne.

Dit artikel delen:

Lees meer

Bloober Team sluit meer Silent Hill-games niet uit Konami erkent dat er vraag is naar meer Castlevania-content
34

Reacties op: Russische hackers dreigen beelden Stalker 2 uit te lekken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • fonsrutte

  • 13 maart 2023 09:34
  "Heroverweeg jullie houding richting spelers uit Rusland en Wit-Rusland en biedt jullie excuses aan voor jullie houding tegenover de spelers in deze landen."

  Als Rusland zich eerst volledig terugtrekt uit Oekraine, dus ook de Krim, en alle oorlogsmisdadigers En Putin en consorten naar Den Haag stuurt.
  Dan lijkt het zeuren om uitgesloten worden van een game wel ineens heel erg knullig, hoe wereldvreemd kun je zijn.
  Deze figuren moeten niet eens aandacht krijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tad

  • 13 maart 2023 09:59
  @fonsrutte Niet veel dat de spelers daar tegen kunnen doen. Dit is alsnog een beetje kinderachtig, maar als burger zit je tussen wal en schip. Je land wilt je opsluiten als je je verzet, de rest van de wereld verdoemd je omdat je in dat land geboren bent

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 13 maart 2023 10:23
  @Tad ze zijn met miljoenen burgers die worden direct benadeeld door hun eigen regering. Putin is de rijkste man ter wereld, denk je dat hij dat geld allemaal op een eerlijke manier verkregen heeft? Allemaal over de rug van de Russen.
  De man die verantwoordelijk is voor de ellende waar de inzitten zit in het Kremlin.
  Samen kunnen ze prima wat doen. Maar ze doen niets en ondertussen worden hun zoons en echtgenoten naar het front gestuurd zonder zich echt te kunnen verdedigen, die worden naar de slachtbank gestuurd.
  Is dat geen reden om op te staan en iets te doen?

  Vervolgens een ontwikkelaar van een game gaan hakken uit het land wat jouw regering is binnengevallen om ze vervolgens te chanteren is wel van een heel laag niveau.
  Zeuren omdat je een game niet kan spelen terwijl Rusland een andere land binnen is gevallen, mensen martelt, kinderen ontvoert, allerlei oorlogsmisdaden pleegt dan ben je niet goed snik.
  En als je het gaat lopen verdedigen ben je werkelijk geen haar beter

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tad

  • 13 maart 2023 11:08
  @fonsrutte 'Samen kunnen ze prima wat doen.' Dat zou je ook tegen Afghanistan zeggen. Zou je tegen elk land met krijgsheren kunnen zeggen. Niemand wilt naar geweld overstappen en de mensen die misschien voor vervanging willen zorgen kunnen het bereik niet krijgen om mensen achter hun te krijgen, zonder dat ze betrapt worden in deze eeuw waarin niets op het internet daadwerkelijk Veilig is. Dat terwijl er inderdaad Russen zijn die toch de overheid steunen en degene die er tegen zijn zouden willen onderdrukken/voorkomen dat ze met geweld actie nemen.

  Zoals ik al zei, ik steun deze hackers zeker ook niet maar ik heb wel een beetje begrip dat ze als burgers niet veroordeeld willen worden. Niet gediscrimineerd willen worden. Dreigen een spel te lekken is kinderachtig, maar een grote bevolkingsgroep in z'n geheel veroordelen terwijl er toch genoeg variatie in meningen en mensen in zitten dan ben je zelf zeker kortzichtig, in mijn mening.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 13 maart 2023 12:14
  @Tad Kijk naar wat er in Iran gebeurt, daar gaan mensen met gevaar voor eigen leven de straat op om te demonstreren voor gelijke rechten.
  Wil je daadwerkelijk beweren dat het voor de Russen niet mogelijk is om hetzelfde te doen?

  De Russen zijn over het algemeen jaren lang dom gehouden voor wat hun regering en dan specifiek Putin allemaal uitvreet.
  Maar iedereen kan toch wel bedenken dat als de regering ineens het internet gaat afsluiten of een grote firewall gaat neerzetten er iets niet in de haak is?
  Als ineens de zittende president ervoor zorgt dat hij tot in de oneindigheid kan blijven zitten er iets niet helemaal klopt?

  Het is zeker niet eenvoudig voor de Russen om te leven in Rusland.
  Maar ik hoor vaak het argument de gemiddelde Rus kan er niets aan doen is niet helemaal de waarheid.
  De sancties oneerlijk? Buiten een gewapend ingrijpen in Rusland zijn de sancties echt de beste oplossing.
  Niets doen is echt geen optie, je kan Rusland niet zijn gang laten gaan.

  Als die hackers even wat beter nagedacht hadden dan hadden ze hun energie eerder gestoken in het platleggen van Rusland zelf.
  Nee ze kiezen voor de laffe daad van het aanvallen van een bedrijg in een land wat al onterecht aangevallen wordt.
  Er is ook nog een tussenweg en dat is niets doen.
  De bewuste keuze maken om dit bedrijf aan te vallen en te chanteren is niet meer dan een laffe daad.
  Ze voelen zich gediscrimineerd, zullen we het even hebben over hoe de mensen in de Oekraine zich voelen op dit moment?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tad

  • 13 maart 2023 19:17
  @fonsrutte @fonsrutte Stond het niet in het algemene nieuws voor een tijdje dat de Russen protesteerden? Dat ze opgepakt worden voor hun protesten, met videos waarin ze burgers arresteren puur omdat ze met iemand met een camera praatte? Ze hebben geprotesteerd en nu valt het meer onder de radar. Zoals ik al zei, het probleem is ook dat veel andere Russen hun tegen zullen proberen te zitten.

  Ik ga ook even grof doen, maar: Natuurlijk heeft Oekraine het fysiek slechter desondanks de miljarden naar Zelensky en westerse wapens die op de zwarte markt verschijnen. De burgers hebben het altijd het slechtst. Maar wanneer je genoeg hoort over hoe slecht A is en hoe kwaadloos B is desondanks corruptie en de Azov die ze zelf hebben, dan is het plotseling okay om tegen massas te discrimineren?

  De devs hebben zelf het recht te excluderen wie ze willen, dat begrijp ik, en ik begrijp dat een ongerelateerde burger niet geexcludeerd wilt worden. Beiden kunnen prut zijn voor hun acties

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gotcha123

  • 13 maart 2023 17:02
  @fonsrutte er zijn naar schatting 15000 mensen gearresteerd die protesteerden. Dus nee je kunt niet echt wat doen of je bent bereid voor 10+ jaar de gevangenis in te gaan zonder dat het iets oplevert.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 13 maart 2023 17:05
  @gotcha123 Ik hoop dat als het ooit eens zo ver komt in Nederland mensen niet zulke lafbekken zijn zoals jij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gotcha123

  • 16 maart 2023 22:54
  @fonsrutte LOL,jje klinkt precies als Putin: wie niet voor de gewapende revolutie/oorlog etc is, is tegen en een vuile lafaard die niet van zijn vaderland houdt. Populistisch geschreeuw van de salon revolutionair. Misschien moet je een keer echt honger lijden of bedreigd worden om te zien dat mensen uit zelfbehoud of uit behoud van mensen van wie ze houden keuzes maken, niet omdat ze lafaards zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 13 maart 2023 13:08
  @fonsrutte Of je kijkt eens nuchterder naar de hele geschiedenis, en dan weet je dat het allemaal niet zo simpel is als puur Rusland die Oekraine binnenvalt en de grote agressor is. Er is daar heel wat meer aan de hand, het is daar al 1 grote puinhoop sinds de val van de Sovjetunie, en een deel van de bevolking wil daadwerkelijk bij de russen horen en een deel niet. DAT maakt het hele verhaal in die regio niet zo zwart wit als jij doet voorkomen. Oekraine stond sowieso ook al voor de oorlog bekend als 1 van de meest corrupte landen van Europa, nog een stuk hoger op de ladder dan bv Rusland.
  En de oorlog draait op dit moment nog steeds om het oosterse deel, dat deel waar vorig jaar 2 staten zichzelf uitriepen, door oekraieners die bij rusland willen horen, en rusland toen riep om hulp om zich te beschermen tegen de in hun ogen corrupte regering in Kiev, waar ze al jaren tegen aan het strijden waren. Met dat smoesje is Rusland dus daar Oekraine mee 'binnengevallen'. Er zijn hier 2 vuile honden die aan het strijden zijn, Putin en Zelensky.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 13 maart 2023 14:07
  @SuperDre Zelensky is pas president sinds 2019 dus hem verantwoordelijk houden voor alle corrupte lijkt me nogal vreemd, zeker als je de oorlog, je weet wel degene die Rusland is begonnen in 2022, daarbij optelt.
  Niemand zegt ook ergens dat er geen corruptie is of was in Oekraine, maar dat geeft Rusland nog niet het recht het land binnen te vallen, mensen neer te knallen, vrouwen en kinderen te verkrachten, kinderen te ontvoeren en mensen te martelen. De Russen gedragen zich daadwerkelijk als beesten. Gebruiken wapens die volgens internationale wetten verbannen zijn.

  De oorlog in de Donbass is pas begonnen toen Rusland de Krim binnenviel en Russische separatisten wapens kregen van de Russen.
  Oekraine is al sinds de val van de Sovjetunie een onafhankelijk land. Onafhankelijk, dus Rusland heeft daar geen reet meer te vertellen. Hoe corrupt dat land ook mag zijn, Rusland heeft daar helemaal niets te vertellen. En wie is Rusland om het over corruptie te hebben?
  De belangrijkste reden dat ze nu al meer dan een jaar aan het vechten zijn in een oorlog die binnen een week voorbij zou zijn is de corruptie. Al het geld dat bedoeld was om het leger te onderhouden is in de zakken belandt van overheidsmedewerkers. Zoek eens op corruption index en zie dat de Ukraine het wat dat betret de laatste jaren heel veel beter doet dan Rusland.
  Volgens Forbes is Putin de rijkste man ter wereld, zefs als hij dat niet zou zijn is ie nog steeds belachelijk rijk. Rijker dan een president verreweg hoort te zijn.
  En dan wil hij iets roepen over corruptie in een ander land?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 13 maart 2023 22:36
  @fonsrutte in de oekraine was het dus wel al vanaf de val van de sovjetunie 1 grote puinhoop omdat een aanzienlijk deel van de mensen bij de russen wilden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 14 maart 2023 02:48
  @SuperDre

  Een aanzienlijk deel van de Belgen (de vlamen) willen ook liever Nederlands zijn. Zullen wij ze dan ook maar gaan binnenvallen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 14 maart 2023 22:31
  @rreloaderr je bedoelt, als die vlamen hun eigen staat uitroepen en dan nederland om hulp vragen omdat brussel met geweld hun staat weer terug probeert te krijgen? Tja, dan moeten we toch ook te hulp schieten….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gotcha123

  • 16 maart 2023 23:00
  @SuperDre ja daag. Vanuit de Nederlandse bril ging het slechter met Indonesie toen de Nederlanders weg ware. Moet je vooral even vragen aan de Indonesiers zelf. "slechter gaan met" is altijd het argument van de agressor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gotcha123

  • 16 maart 2023 22:59
  @fonsrutte daar heb je helemaal gelijk in! Het maakt geen donder uit of het na onze maatstaven goe dof slecht gaat in de Oekraine. De Russen hebben er niks te zoeken, ze zijn een soeverijn land.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cursedfrits

  • 13 maart 2023 15:32
  @fonsrutte Als Amerika zich eens volledig terug trekt dan kan Rusland dat ook. Altijd dat kortzichtig gedoe. Afspraken genoeg geweest dat de navo zich niet zou uitbreiden richting Rusland. Je zal zelf wel t gekleurde brilletje op hebben dat je vrij zicht niet meer zo goed is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 13 maart 2023 17:00
  @Cursedfrits Als Rusland zich niet zo dreigend opstelde richting andere landen in de regio, groeperingen in andere landen niet zou bewapenen en niet de verkiezingen van andere landen meermaals probeerde te beinvloeden zou je zeggen dat dat een optie was. Maar nee.
  Ik zeg nergens dat andere landen wel lieverdjes zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat we dan maar de wandaden van Rusland moeten goedkeuren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cursedfrits

  • 13 maart 2023 18:12
  @fonsrutte Als Amerika niet rond Rusland overal militaire basissen opstelde hoefde Rusland ook niks dreigends te doen. Amerika heeft goed de vinger in jou papje. Als andere mijn huis gingen omsingelen met raketten, zich niet aan afspraken deden houden zou ik ook terug duwen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gotcha123

  • 16 maart 2023 23:06
  @Cursedfrits aan alle grenzen staan basissen. De een omsingeld de ander niet, iedereen bewaakt zijn grens en dat is ook ieders goed recht. Rusland heeft heel veel grenzen waar de Amerikanen helemaal niks te zeggen hebben. Dat stukje grens met de EU is maar een deeltje. Miosschien moet je even een atlas erbij pakken als je het over omsingelen hebt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.