Volgens het ICRC is het belangrijk dat gamers met dezelfde dilemma's te maken krijgen als echte soldaten. Zo zouden zij in-game gestraft moeten worden voor bijvoorbeeld het aanvallen van burgers, het martelen van soldaten, doden van gevangenen of gewonden en het belemmeren van medisch personeel. De organisatie richt zich daarbij uitsluitend op games die een oorlogssituatie op een realistische manier nabootsen; futuristische of middeleeuwse oorlogsvoering valt hier niet onder.

Het ICRC geeft ook specifiek aan dat het het plegen van oorlogsmisdaden niet verboden moet worden in games. Het weglaten van de mogelijkheid zou niet realistisch zijn en het kan spelers juist leren om te beseffen wat wel en niet geaccepteerd wordt in een oorlog, zo stelt de organisatie.

Verschillende ontwikkelstudio's zouden al samenwerken met het IRC, waaronder Arma 3-maker Bohemia. De Arma-games hebben een realistisch karakter en een aangepaste versie hiervan wordt bijvoorbeeld door het Amerikaanse leger ingezet om soldaten bepaalde scenario's te laten oefenen.