Rockstar klaagt detectivebureau Pinkerton aan over naamgebruik

Rockstar klaagt detectivebureau Pinkerton aan over naamgebruik

Ontwikkelaar Rockstar Games heeft het detectivebureau Pinkerton Consulting & Investigations aangeklaagd in verband met het gebruik van de naam van het bedrijf in Red Dead Redemption 2. In eerste instantie was het echter Pinkerton die de ontwikkelaar wilde aanklagen wegens het onrechtmatig gebruiken van de naam in de populaire game.

Volgens The Blast wordt in verkregen gerechtspapieren duidelijk dat Pinkerton Consulting & Investigations in december 2018 een sommatiebrief naar Rockstar Games en moederbedrijf Take-Two Interactive had gestuurd. In de brief claimt Pinkerton dat Rockstar zonder toestemming de naam heeft gebruikt en een negatief beeld schetst van het bedrijf in de game. Pinkerton National Detective Agency bestond al sinds de jaren 70' van de 19e eeuw als detectivebureau en werkte toen samen met de overheid om beruchte criminelen op te sporen.

In de juridische brief zegt Pinkerton dat door de game nu de indruk wordt gewekt dat het detectivebureau gelieerd is aan 'Red Dead' alhoewel er nooit toestemming is gegeven. Het bedrijf is ervan overtuigd dat het kenmerkende karakter wordt vervaagd en de reputatie van het bedrijf wordt geschaad. Daaraan voegt Pinkerton toe bereid te zijn om te discussiëren over een financiële vergoeding om het probleem op te lossen. Indien dit niet plaats gaat vinden, zegt het bedrijf Rockstar aan te gaan klagen voor onder andere merkinbreuk.

Red Dead Redemption 2

Het Pinkerton-detectivebureau komt in een aantal missies voor in Red Dead Redemption 2. Protagonist Arthur en de Van der Linde-gang moeten tijdens het verloop van de game vluchten voor de Pinkertons om te voorkomen dat ze worden opgepakt voor de misdaden die zij in het verleden hebben begaan.

Als reactie is Rockstar nu naar federale rechtbank gestapt en reageert het bedrijf op de brief door te zeggen dat het gebruik van de naam valt onder het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet. Rockstar meldt dat Red Dead Redemption 2 een 'historisch accurate videogame is dat zich afspeelt in het Wilde Westen aan het einde van de 19e eeuw'. Hier voegt Rockstar aan toe dat 'historische referenties op elk niveau verweven zijn in de game'.

Red Dead Redemption 2

"De referentie van de game naar het historische Pinkerton-detectivebureau en zijn agenten is één van de vele manieren waarop Red Dead Redemption 2 op accurate wijze het historische Amerikaanse landschap uit de 19e eeuw portretteert", aldus Rockstar.

Hier voegt het bedrijf aan toe dat de Pinkertons in relatief weinig missies worden betrokken. Zo zegt Rockstar dat uit 106 missies van de game Pinkertons in slechts tien missies een rol spelen. Daarnaast meldt Rockstar dat Pinkertons al voor lange tijd in historische fictie over het Wilde Westen voorkwamen, zoals in de film 'The Long Riders', het televisieprogramma 'Deadwood' en liedjes, zoals 'Ballad of a Well-Known Gun' van Elton John.

Met dit antwoord maakt Rockstar aan de rechter duidelijk dat er geen sprake is van merkinbreuk bij de Pinkerton Consulting & Investigations Agency en het gebruik van de naam valt onder het Eerste Amandement.

Red Dead Redemption 2 is verkrijgbaar op Xbox One en PlayStation 4.

Lees ook:

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Geld ruikennnn!!!

0
test

Nu pas? De game is al maanden uit.

0
test

@bigds9fan Dit soort processen kosten veel tijd, als het überhaupt al vanaf release bekend was voor het advocatenbureau dat hun naam gebruikt werd. Altijd dat oordelen over geld, gierigheid en achteraf zeuren is generaliserend. Zal absoluut soms daarom draaien, maar meestal gaat het via officiële kanalen etc., waardoor er veel tijd overeen gaat en het alleen die indruk wekt. Het getuigt in ieder geval van oppervlakkig onderzoek (lees: geen enkel) met zo'n reactie. Ik schat de kans vrij hoog dat de meeste mensen hetzelfde zouden handelen als het om hun merknaam gaat

0
test

@RidgeRazor Dit soort processen kosten veel tijd.

0

Aanbevolen voor jou