De uitbreiding bevat twee nieuwe continenten. Dusken is de meest duistere van de twee continenten. Hier volgen spelers het verhaal van de drakengod Regulos. In het continent Brevane en de stad Eternal City, woedt een strijd tussen verschillende facties.

De instant adventures die geïntroduceerd zijn in patch 1.6.1 keren terug en aan de hand van deze avonturen wordt het verhaal van Rift verder verteld. De uitbreiding voegt ook de nieuwe stad toe Tempest Bay toe. Dit is de thuisstad voor zowel de Guardians als The Defiant.

Daarnaast wordt de level cap verhoogt naar 60, zijn er twee nieuwe raids, nieuwe dungeons en een nieuwe Chronicle. Spelers kunnen bovendien gebouwen kopen en opeisen voor zichzelf of hun guild.

Colossus

De uitbreiding voegt ook een nieuw vijandtype toe: de colossus. Dit is een enorme vijand die honderd keer groter is dan spelerpersonages en die muren omslaat, bruggen beklimt en "interactie heeft met de wereld zoals dat nog nooit is vertoontd in een MMO". Tijdens de E3 laat Trion Worlds de colossus-vijanden zien.