Gene Troopers is een nieuwe First Person Shooter van uitgever TDK, dat zich afspeelt in een toekomstige versie van onze wereld. Men spreekt hierbij van retro-sciencefiction, wat inhoudt dat het toekomstbeeld overeenkomt met hoe mensen vroeger, in de tijd van foute kleurtjes, hash, Beatles en lang haar, over de toekomst dacht. Inmiddels weten we allang dat deze toekomstbeelden nergens op slaan en hebben we andere beelden van de toekomst die over vijftig jaar in retro-sciencefiction shooter zullen verschijnen. Enfin, Gene Troopers speelt in zo'n retro-sciencefictische wereld, en das een feit.

Als speler maak je deel uit van een team dat op pad wordt gestuurd om ruimteschepen en planeten te onderzoeken. Je neemt ook één handicap mee op zak, en dat is een dodelijke allergie voor zonlicht. De rode draad door het spel vormt dan ook het voorkomen dat je dodelijk verbrandt in felle lichtbundels en je zult deze vakkundig moeten zien te ontwijken. Een middel dat je hierbij zal helpen is Valve's Gravity Gun, die men voor het gemak even geleend heeft, net als de Havok Engine. Zo kun je een plaat voor je kop te houden die het zonlicht tegen houdt. Hadden we die parasol nou maar meegenomen!

Gene Troopers verschijnt eind 2005 op PS2, Xbox én PC. Volgens de mensen bij het Duitse Gamestar ziet het er uit als een shooter uit 2002, maar hey, tis Retro-sciencefiction!